Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне

...
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне
Коментари Харесай

ОПЕК одобри увеличаване от 1-ви юли на реалния добив на петрол с около 600 хил. барела на ден



Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) съумя да реализира компромисно решение за увеличение " на хартия " на добивите на нефт с към 1 млн. барела дневно, само че действително с към 600 хиляди барела от 1-ви юли тази година.

В самото публично официално съобщение след основната среща във Виена обаче не се приказва за каквото и да било повишение на добивните квоти, като единствено се загатва, че картелът ще се стреми да се придържат към цялостното равнище на сходство от 100% на настоящото от началото на 2017-а година съглашение за ограничение на производството с 1,2 млн. барела на ден.

В формалното изказване са припомня, че държавите-членки на ОПЕК са надвишили през май 2018-а година изискуемото равнище на сходство, като то е достигнало 152%, само че ще се стремят от началото на идващия месец това равнище да се върна към 100%-ното осъществяване на утвърденото през ноември 2016-а година съглашение за ограничение на добивите.

Простите сметки демонстрират, че равнището на сходство през май от 152% значи, че през предишния месец страните - членки на картела са лимитирали добивите си на нефт с към 1,8 млн. барела всекидневно, вместо с публично контрактувани 1,2 млн. барела дневно предвид на съществени проблеми с доставките от някои членове на ОПЕК като Венецуела. Това значи, че с цел да се извърши уговорката от 1-ви юли за ограничение на квотите с контрактуваните преди две години 1,2 млн. барела, ОПЕК ще би трябвало да увеличи производството с към 600 хиляди барела на ден.

Очакванията на финансовите пазари бяха за покачване на петролните доставки с сред 300 хиляди барела и 1,5 млн. барела, като днешното решение за 600 хиляди барела като че ли към този момент беше отработеното от множеството вложители.

С оглед на това фючърсите на американския лек недопечен нефт с доставка през август се покачват в рамите на деня с 2,62% към 67,40 $ за барел, като незабавно след края на съвещанието на ОПЕК те даже скочиха за малко с към 3% към 67,93 $.

Аналогичните фючърси на петрола вид брент нарастват с 2,11% към 74,72 $ за барел, откакто и те набъбнаха за малко с към 3% към 75,35 $ като първа реакция на решението за " непретенциозно " увеличение на добивите в границите на ОПЕК с към 600 хиляди барела дневно от началото на идващия месец.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР