Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) одобри постигна днес

...
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) одобри постигна днес
Коментари Харесай

ОПЕК одобри увеличаване на квотите за добив на петрол от юли

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) утвърди реализира през днешния ден съглашение, предвиждащо увеличение на производството на нефт с към 1 милион барела дневно от юли в страните от картела и неговите сътрудници, съобщи Ройтерс.

Става въпрос за номинално нарастване на добива. Реалното нарастване се чака да бъде по-малко, защото доста страни, които в последно време създават по-малко нефт от плануваното, мъчно ще се върнат към индустриалните си квоти, а на други няма да бъде позволено да запълнят разликата, прецизираха източници от ОПЕК.

Според Блумбърг, която се базира на участници в днешната среща на ОПЕК във Виена, фактическото нарастване ще бъде с 600 000 барела дневно, прецизира ТАСС.

Министри от ОПЕК и други огромни производители на нефт, измежду които Русия, се събраха през днешния ден във Виена, с цел да създадат равносметка на политиката им за рандеман на черно злато на фона на апелите на Съединените щати, Китай и Индия за понижаване на цените на петрола, с цел да се поддържа международната стопанска система.

От предходната година ОПЕК и сътрудниците й реализираха съглашение, наричано ОПЕК+, за понижаване общия им рандеман с 1,8 милиона барела дневно, с цел да се понижи свръхпредлагането на международните пазари. В резултат на това съглашение цените на петрола вид Брент набъбнаха до към 73 $ за барел по отношение на 27 $ през 2016 година.

Сътресенията във Венецуела, Либия и Ангола обаче доведоха до спад на предлагането с към 2,8 милиона барела дневно през последните месеци.
Саудитска Арабия и Русия показаха удовлетворение, че ще създават повече, само че Иран, третият по величина производител от ОПЕК, разкритикува концепцията, защото е изправен пред американските наказания, орязващи износа му. Изглежда обаче, че единствено няколко часа преди днешната среща саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих е съумял да убеди министъра на петрола на Иран Биджан Намдар Зангане да поддържа нарастване на добива.

Източници от картела показаха, че Техеран е изискал американските наказания да бъдат упоменати в заключителната декларация от срещата.
ОПЕК ще се събере още веднъж през септември, с цел да доуточни съглашението.

Източник: Българска телеграфна агенция

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР