Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК и нейните съюзници

...
Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК и нейните съюзници
Коментари Харесай

ОПЕК отказа да увеличи добива на петрол над предвиденото

Организацията на страните експортьорки на нефт ОПЕК и нейните съдружници - така наречен обединяване ОПЕК+, реши да се придържа към проекта за увеличение на добива с 400 хиляди барела в денонощие от декември, заяви VoA.

Страните от разширения формат не одобриха предлагането на Съединени американски щати за спомагателни доставки, които биха укротили растежа на цените на пазарите на нефт.

Белият дом съобщи, че Вашингтон ще прегледа целия набор от принадлежности, с които разполага, с цел да подсигурява достъпа на страната до енергоносители на допустими цени.

Всички производители на нефт пострадаха от спада в приходите по време на пандемията от COVID-19. Възстановяването на търсенето в международен мащаб разрешава на тези страни да възстановят икономическия си напредък.

Ограничението върху предлагането на нефт, за което се споразумяха страните от ОПЕК+, докара до повишаване на цените, при което цената на сорта Brent доближи 86.70 $ - най-високото ценово ниво от три години насам.

Най-големият производител в ОПЕК - Саудитска Арабия, отхвърли апела за по-бързо увеличение на петролните доставки, като се аргументира с " стопански спънки ".

Източници от ОПЕК+ обявиха, че Съединени американски щати разполагат с задоволително благоприятни условия за увеличение на личния се рандеман, в случай че считат, че международната стопанска система се нуждае от повече нефт. Според източниците, Саудитска Арабия и Русия са все по-убедени, че по-високите цени няма да доведат до повишаване на добива на шистов газ в Съединени американски щати.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазис бин Салман разяснява, че производителите са обезпокоени от евентуални нови неуспехи в битката с пандемията, които биха повлияли на възобновяване на стопанската система. По думите му, запасите от нефт в края на 2021 година и началото на 2022 година " колосално " ще набъбнат поради закъснение на търсенето.

Руският вицепремиер Александър Новак съобщи, че от август ОПЕК към този момент прибави към доставките 2 милиона барела дневно и ще продължи по проекта за тяхното повишаване с още 400 хиляди барела през декември и първите месеци на 2022 година Според него има признаци за понижаване на търсенето в Европейския съюз през октомври поради разпространяването на варианта Делта.

В събота президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани главните страни-производителки в енергийния бранш от G20, разполагащи със свободни мощности, за усилят производството си, с цел да се подкрепи възобновяване на международната стопанска система.

" Изглежда ОПЕК+ не желае да употребява своите благоприятни условия и мощности в този сериозен миг от световното възобновяване за страните по света ", обявиха от Белия дом, като допълниха, че Съединени американски щати са подготвени да употребяват инструментите, с които разполагат.

Организацията на страните експортьорки на нефт ОПЕК, включваща някои от страните с най-голямо въздействие на международния пазар на петрол, си слага за цел управление на ценовите нива посредством картелни съглашения.

ОПЕК е учредена от Венецуела, Ирак, Иран, Кувейт и Саудитска Арабия на интернационална конференция в Багдад, извършена от 10 до 14 септември 1960 година Впоследствие към организацията се причисляват Алжир, Ангола, Еквадор, Катар, Либия, Нигерия, Обединените арабски емирства. От 1965 година централната дирекция на ОПЕК се намира във Виена. Официалният език в организацията е британският. Нейн общоприет секретар от 2017 година е Мохамед Баркиндо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР