Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е намалила през

...
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е намалила през
Коментари Харесай

ОПЕК понижи оценката си за търсенето на петрол през 2019 г.


Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) е понижила през юли спрямо юни добива на нефт с 246 хиляди барела дневно – до 29,609 млн. барела, излиза наяве от месечния доклад. Лидер по спад е Саудитска Арабия с намаляване от 134 хиляди барела дневно до 9,7 млн. барела дневно. Това значи, че страната е надхвърлила уговорките си по ограничение на добива с 610 хиляди барела дневно.

В Иран производството на нефт е намаляло (минус) с 47 хиляди барела дневно, в Либия – с 42 хиляди барела дневно и във Венецуела – с 32 хиляди барела дневно, които обаче не вземат участие в съглашението за ограничение на добива.

Увеличение на произвеждане на нефт в границите на ОПЕК+ се регистрира в Ирак, т.е. Не извършва съглашението. Иначе като цяло страните от ОПЕК през юли са изпълнили съглашението по ОПЕК+ до 145 %, т.е. Производството на нефт е спаднало с 360 хиляди барела дневно повече от контрактуваното.

Потреблението на нефт в света през 2019 година ще се усили с 1,1 млн. барела дневно спрямо 2018 година - до 99,92 млн. барела дневно, написа ОПЕК в месечния си отчет.

На процедура оценката за растежа на потреблението е намалена с 40 хиляди барела дневно спрямо прогнозата от предходния месец, главно заради по-слабото от предстоящото търсене от редица страни през първото полугодие на тази година.

Оценката за растежа на търсенето през 2020 година остава непроменена – 1,14 млн. барела дневно – до 101,05 млн. барела дневно. ОПЕК обаче отбелязва, че и тази прогноза може да бъде намалена, поради несигурността във връзка с развиването на международната стопанска система.

Предварителните данни за месец юни демонстрират, че петролните ресурси на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз са се нараснали с 21,8 млн. барела спрямо предходния месец – до 2 млрд.955 млн. барела. Това е със 140 млн. барела повече от преди година и с 67 млн.барела над междинното петгодишно равнище.

Освен това ОПЕК понижава оценката си за растеж на доставките на нефт от страните отвън картела. Предложенията за нефт от страна на страните, които не членуват в ОПЕК през 2019 година ще се усилят с 1,97 млн. барела дневно – до 63,39 млн. барела дневно, като тази оценка е със 72 хиляди барела дневно по-малко от направената преди месец, написа в отчета си ОПЕК. Прогнозата е намалена, поради по-ниските данни за рандеман в Съединени американски щати, Бразилия, Тайланд и Норвегия през първото полугодие на тази година, което е отчасти обезщетено от по-високото произвеждане в Канада.

Така да вземем за пример, темпът на растеж на производството на нефт в Съединени американски щати през 2019 година е бил намален до 1,87 млн. барела дневно – до 18,56 млн.барела дневно, заради по-ниското от предстоящото произвеждане през второто тримесечие на тази година и намаляването на оценката за данните за първото тримесечие. Съединени американски щати, Бразилия, Китай, Англия, Австралия и Канада са основните мотори на растежа през 2019 година, до момента в който Мексико и Норвегия, съгласно упованията показват най-значителни намаления, означават специалистите от картела.

Понижена е също по този начин и оценката за предложенията за нефт за 2020 година на страните, които не членуват в ОПЕК - с 50 хиляди барела дневно до 2,39 млн. барела дневно, което ще значи доставки от порядъка на 66,78 млн. барела дневно. Преразглеждането е обвързвано главно с Бразилия. Очаква се, че през 2020 година главен мотор на растежа ще са Съединени американски щати, Бразилия, Норвегия, Русия, Канада, Казахстан и Австралия, а Мексико, Индонезия, Египет, Англия и Колумбия ще понижат добива. Оценката за страните отвън ОПЕК остава подложена на прекалено много неясноти, в това число динамичността на цените на петрола, инфраструктурата в Северна Америка, разноските за сондиране, непланираните прекъсвания и прочие Колкото до Съединени американски щати, оценката за растеж на оферти на нефт за 2020 година се резервира на равнището от 1,7 млн. барела дневно – до 20,26 млн.барела дневно.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР