Организацията на Северноатлантическия договор, НАТО е международна организация за военно

...
Организацията на Северноатлантическия договор, НАТО е международна организация за военно
Коментари Харесай

75 години от основаването на НАТО

Организацията на Северноатлантическия контракт, НАТО е интернационална организация за военно съдействие, учредена с подписването на Северноатлантическия контракт на 4 април 1949 година Седалището на организацията е в Брюксел.

Тази организация води началото си от далечната 1949, когато дванадесетте основателки подписват контракта. До началото на 90-те години НАТО и страните, обединени от различен сходен контракт – Варшавския, са в очевиден идеологически спор, което поделя света на два противопоставящи се блока във всяко отношение. Нажежената конюнктура предпоставя потребността от добра подготовка на военните сили, въоръженията и механизмите, които би трябвало да действат за отбрана на страните членки. С тази концепция е основана и Организацията на Северноатлантическия контракт.

Основната цел, с която е основана НАТО е разрешаване на интернационалните спорове, в които са въвлечени страни по контракта, посредством съдействие сред тях. За тази цел първоначално е планувано потребление на мирни средства, като се заобикаля всяка приложимост на опасност или мощ, която е несъвместима с задачите на Организацията на обединените народи – да, макар че е боен съюз, договорът предизвиква преди всички спокойно разрешаване на интернационалните разногласия.

Въпреки това договорът планува опция за въоръжена интервенция от страна на НАТО. Това е допустимо, в случай че е налице въоръжено нахлуване против страна по контракта. В този случай се приема, че това е нахлуване против цялата Северноатлантическа зона и до намесата на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, страните членки на НАТО се съгласяват да подхващат нужните ограничения, в това число и военни, за отбрана на международния мир и сигурност. За пръв път член 5 от Северноатлантическия контракт, предусещащ сходна интервенция, е задействан през 2001 година след офанзивите против Търговския център в Ню Йорк и Пентагона.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР