Организацията на предстоящи събития по време на българското домакинство на

Организацията на предстоящи събития по време на българското домакинство на ...

Организационни въпроси обсъдиха на първото заседание на Три морета.


Организацията на предстоящи събития по време на българското домакинство на инициативата и създаването на Национален секретариат, който да изпълнява технически, координационни и комуникационни функции по време на председателството ни.

Това обсъди междуведомствената координационна група, в която участват представители на компетентните български министерства, на първото заседание, което се състоя във видеоконферентен формат.

То бе председателствано от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от МВнР.

Захариева изтъкна, че енергетиката и свързаността следва да бъдат сред основните приоритети във фокуса на българското председателство.

България вече обяви, че ще внесе 20 млн. евро в Инвестиционния фонд на инициативата. Страната ни ще се включи в инициативата с проекти като разширяване на подземното газохранилище в Чирен, възстановяването на железопътната линия Русе-Варна, изграждане на тунел под прохода "Петрохан" и изграждането на магистрала "Черно море", свързваща Бургас и Варна.

"Три морета" е политически проект на 12 държави - членки на ЕС от Централна и Южна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешка република. Инициативата вече е изградила стратегическо партньорство с Германия и САЩ.
Радев търси подкрепата на САЩ за "Три морета"
Радев търси подкрепата на САЩ за "Три морета"

Очаква се САЩ да подкрепят фонда с дарение от 1 млрд. долара

Целта на "Три морета" е да насърчи сътрудничество между страните по оста Север-Юг, а основният й фокус е развитието на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Източник: news.bg