Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО

...
Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО
Коментари Харесай

ЮНЕСКО праща мисия в Одеса за оценка на щетите

Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета ЮНЕСКО осъди в изказване ракетната офанзива на съветските сили против Одеса в ранните часове на неделя. Това се оповестява на уеб страницата на организацията.

" ЮНЕСКО е надълбоко угрижен и осъжда най-категорично наглото нахлуване, осъществено от съветските сили, което удари няколко културни обекта в центъра на град Одеса, където се намира обектът на международното завещание " Историческият център на Одеса ", се споделя в изказването.

Организацията отбелязва, че редица значими културни обекти са били развалени вследствие на офанзивата, в това число Преображенската катедрала, първата и съществена православна черква в Одеса , учредена през 1794 година
 Зеленски за ударите в Одеса: Москва изстреля 19 ракети от разнообразни типове
Зеленски за ударите в Одеса: Москва изстреля 19 ракети от разнообразни типове

За да затрудни свалянето им и да аргументи повече вреди, упрекна врага президентът

" Този акт на неприязън идва единствено дни след други офанзиви, които засегнаха доста обекти на културното завещание в зони, предпазени от Конвенцията за международното завещание в Лвов и Одеса ", отбелязва ЮНЕСКО.

Генералният шеф Одри Азуле акцентира, че дейностите на Русия нарушават интернационалните отговорности за отбрана на културното завещание.

" Това възмутително опустошение бележи ескалация на насилието против културното завещание на Украйна. Остро съдя тази офанзива против културата и приканвам Руската федерация да предприеме значими дейности, с цел да съблюдава отговорностите си според интернационалното право, в това число Хагската спогодба от 1954 година за отбрана на културните полезности при положение на въоръжен спор и Конвенцията за международното завещание от 1972 година ", сподели тя.

Отбелязва се, че в идващите дни ЮНЕСКО ще изпрати задача в Одеса, с цел да извърши предварителна оценка на вредите.
 Москва упрекна Киев и ЮНЕСКО за ударената катедрала в Одеса
Москва упрекна Киев и ЮНЕСКО за ударената катедрала в Одеса

Организацията от години не глобила беззаконията на Украйна, съгласно Мария Захарова

" Тези офанзиви опонират на неотдавнашните изказвания на управляващите на Русия по отношение на защитните ограничения, взети за опазване на обектите на международното завещание в Украйна, в това число техните буферни зони ", добави организацията.

ЮНЕСКО напомни, че умишленото заличаване на културни обекти може да бъде еднакво на военно закононарушение, както признава и Съветът за сигурност на Организация на обединените нации, чийто непрекъснат член е Руската федерация.

В резултат на удара един човек е умрял, а 22 души са ранени , в това число четири деца.

Русия и Украйна размениха взаимни обвинявания за офанзивата. Москва упрекна и ЮНЕСКО. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР