Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО

...
Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО
Коментари Харесай

ЮНЕСКО ще разгледа спешно кандидатура боршът да бъде обявен за украинско културно наследство 


Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета ЮНЕСКО ще прегледа незабавно кандидатурата на Украйна обичайна зеленчукова чорба борш да бъде включена в листата с нематериалното културно завещание на човечеството, съобщи Българска телеграфна агенция.

Кандидатурата е била издигната от Украйна през 2019 година и незабавно е била оспорена от Русия , която претендира, че гастрономическият специалитет е съветски, а не украински.

Тя трябваше да бъде прегледана през 2023 или 2024 година, само че в този момент комитетът на ЮНЕСКО по опазването на нематериалното културно завещание е решил да форсира процедурата, тъй като счита, че боршът се нуждае от незабавно запазване и предпазване.

За първи път ще се работи по този метод, прецизират от ЮНЕСКО, чиято централа е в Париж. Решението е било обявено и на Органа за оценка на ЮНЕСКО, сплотяващ специалисти от целия свят и управляван в този момент от италианеца Пиер Луиджи Петрило .

До края на юни този орган би трябвало да се произнесе и при положение на позитивна оценка, на 1 юли ще има изключително съвещание, на което ще се дискутира вписването на борша в листата на нематериалното културно завещание.

Основният основател за подаването на кандидатурата от Украйна е киевският готвач Евгений Клопотенко , който има вяра, че тази чорба е и “национална полезност ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР