Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО)

...
Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО)
Коментари Харесай

ЮНЕСКО против промяна на статута на Света София, САЩ наблюдават с внимание

Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО) изрази съжалението си поради решението на турското държавно управление да промени статута на Света София без предварителни полемики, съобщи ТАСС.
" Генералният шеф на ЮНЕСКО показва надълбоко страдание за решението на турските управляващи, взето без авансово разискване, да трансформират статута на Света София ", споделиха от организацията. " Тази вечер тя показа сериозните си терзания с посланика на Турция в ЮНЕСКО. "
Според шефа на ЮНЕСКО Одри Азулай " Света София е  архитектурен шедьовър и неповторимо удостоверение за взаимоотношенията сред Европа и Азия през вековете ".
" Статутът като музей отразява универсалния темперамент на наследството му и го прави мощен знак за разговор ", сподели Азулай.
Вчера от организацията подчертаха, че в случай че това решение бъде взето ще обмислят статута на храма.
Ако стане джамия, " Света София " може да не бъде монумент на културата
И Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че е отчаян от решението на турското държавно управление да промени статута на " Света София ", заяви БГНЕС.
" Ние разбираме, че турското държавно управление остава ангажирано да поддържа достъпа до " Света София " за всички гости и с неспокойствие чакаме да чуем техните проекти за по-нататъшното ръководство на храма,…за да остане той наличен за всички ”, добави ", съобщи представителят на Държавния департамент Морган Ортагус, представител на Държавния департамент.
Припомняме,че през вчерашния ден турският президент Реджеп Ердоган подписа декрет, който разрешава на мюсюлманите да се молят в " Света София " в Истанбул, която занапред нататък ще има статут на джамия. Държавният глава на Турция популяризира документа в профила си в " Twitter ". В постановлението се показва, че " е взето решение да се отвори джамията " Света София " за поклонение ".
Катедралата " Света София " в Истанбул е монумент на византийската архитектура, който е повдигнат през 532-537 година по напътствие на император Юстиниан. След рухването на Византийската империя през 1453 година катедралата е превърната в джамия.
През 1935 година, съгласно постановлението на турското държавно управление, подписано от създателя на актуалната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, катедралата е превърната в музей и пластовете мазилка, които ги крият, бяха почистени, за се виждат стенописите и мозайките. През 1985 година постройката е включена в листата на ЮНЕСКО за международно завещание.
Анализ
Пред БНР арабистът проф Владимир Чуков разяснява, че в действителност това е обръщение на Анкара към Атина за бъдещите им взаимоотношения.
„ Темата с храма-музей „ Света София “ в Истанбул минава в политическата повърхност. „ Света София “ е византийската патриаршия, там е било седалището на патриарха, което е било политически център, по тази причина, трансформирайки този политически център в джамия, Ердоган го изтрива “. Това разяснява пред БНР арабистът проф. Владимир Чуков.
Той означи, че следи гръцките медии, които упреква държавното управление си, че гледа на въпроса политически, а не религиозно.
„ Ердоган има забавен метод, когато стопанската система закъса, когато има проблеми от вътрешнополитическо естество, изважда външен инструмент, външно събитие. И „ Света София “ е част от предизборния инструментариум, само че до изборите има доста време, по тази причина „ Света София “ се вписва в ожесточената борба през последните месеци сред Гърция и Турция. Превръщането на „ Света София “ в джамия е част от отговора на Анкара какви ще са двустранните връзки с Атина “, добави проф. Чуков.
Арабистът акцентира, че съпротивата против един подобен акт не е била безапелационна от различните  християнски църкви:
„ Позиции бяха заети от държавните управления, а не от църквите. Единодушното е, че става въпрос за турска вътрешна политика “, сподели още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР