Организацията на обединените нации предупреди, че не признава правото на

...
Организацията на обединените нации предупреди, че не признава правото на
Коментари Харесай

За ООН израелските селища остават незаконни и след решението на САЩ

Организацията на обединените народи предизвести, че не признава правото на Израел да построява селища в окупирания Западен бряг и ще смята това за нарушаване на интернационалното право, съобщи " Джерузалем пост ".

Така Организация на обединените нации разяснява решението на Съединените щати от през вчерашния ден да признаят селищата за законни. Промяната в десетилетната американска позиция, която съгласно доста специалисти ще се отрази на проектите за мир, " не трансформира съществуващото интернационално право, нито интерпретацията му от Международния съд в Хага и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, " сподели представителят на Организация на обединените нации за правата на индивида Рупърт Колвил. Подобна позиция по-рано изрази и Европейският съюз, предстоящо Турция също назова селищата " противозаконни ".

В Израел има над 120 сходни селища и министър председателят Бенямин Нетаняху даде обещание преди последните изключителни избори (чиято развръзка остава незнайна, защото може да има и трети избор за годината, в случай че държавно управление не се сформира до дни) да ги анексира. Според някои наблюдаващи това би бил краят на вярата на палестинците за решение на спора, включващо основаване на две страни.

Съединени американски щати, в противен случай, считат, че признаването на действителностите на терен - в селищата живеят над 600 хиляди души - ще форсира мира. На противоположното мнение е Русия - външното ѝ министерство съобщи през днешния ден, че е нанесен удар на " правната база " за споразумяване на спора. Ведомството в Москва счита, че този ход може да докара до ескалация на напрежението.

Настроенията в Израел

Позицията на Вашингтон е, че е неуместна концепцията за " правно решение " на израелско-палестинския въпрос. Според " Гардиън " в следствие от решението обаче в ултранационалистическите среди от ден на ден се приказва за опцията Израел да поеме цялостен надзор върху селищата, въпреки сходна стъпка да би поставила завършек на всевъзможни очаквания за основаване на палестинска страна.

Айелет Шакед, някогашен министър на правораздаването, приветства решението на президента Доналд Тръмп и сподели, че " еврейският народ има законовото и морално право да живее в античната си татковина " и " е време да използван суверенитета си към тези общности. " Основната заселническа организация също изиска от израелските управляващи да работят бързо.

 За Организация на обединените нации израелските селища остават противозаконни и след решението на Съединени американски щати
© Reuters

Според Ханан Ашрауи от изпълнителната комисия на Организацията за избавление на Палестина обаче Съединени американски щати не са в позиция да " пренаписват интернационалното право ".

Някои откриватели разтълкуваха този ход на Тръмп като подарък за Нетаняху в сложен миг, когато оставането му във властта надалеч не е несъмнено. Диана Буту, някогашен консултант на палестинския президент Махмуд Абас, в същото време споделя за " Гардиън ", че въпреки решението на Тръмп да е било " идващото в листата с желанията на (премиера Бенямин) Нетаняху, " американската политика от дълго време е вървяла в тази посока. " Въпросът не е единствено в Тръмп, колкото и неприятен да е той, колкото и ужасяващ президент да е, " споделя тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР