Организацията на движение в София трябва да се ревизира, така

Организацията на движение в София трябва да се ревизира, така ...

Арх. Борислав Игнатов: Ще махнем общите кофи за боклук, такса смет ще зависи от количеството.


Организацията на движение в София трябва да се ревизира, така че да няма "тапи" по кръстовищата и да се осигурят повече пространства за пешеходците. Транзитният трафик през центъра е голям проблем и е нужен механизъм за ограничаването му, особено в дните с наднормено замърсяване. План за реформи в сметосъбирането, ремонтите, строителството и контрол върху общинските разходи предлага арх. Борислав Игнатов, кандидатът на "Демократична България" за кмет на София. Той е роден през 1972 г. във Варна, завършил е Университета за архитектура, строителство и геодезия в София. Има магистратура от Колумбийския университет, САЩ. Работил е в архитектурни екипи в Ню Йорк, Бостън, Сиатъл, Москва и Пекин. От 2016 г. оглавява Камарата на архитектите в България.

Арх. Игнатов, противоречива реакция предизвика идеята ви да се спре влизането на автомобили в центъра на София при високо замърсяване на въздуха.

Предоставихме нашата програма за "Чиста и зелена София", където абсолютен приоритет номер 1 е чистият въздух. Транспортът е целогодишен и основен замърсител. Двата основни проблема, които хората поставят начело, са замърсеният въздух и задръстеният трафик.

Решението обаче минава и през нас. През готовността ни да жертваме някое удобство, за да дадем здраве на децата си. Ние като общество трябва да вземем мерки за решаването на този проблем. Трафикът през центъра трябва да бъде преосмислен, особено в дните с код за високо замърсяване. Трябва да има механизъм за поне частичното спиране на движението на автомобили в такава ситуация.

Поставяме проблемите, каквито са. Дискутираме с гражданите и заедно намираме работещи решения. Смятаме, че това е нашата сила. Ето тази седмица предстои обсъждането на частта "Мобилност" (сряда, 18:30 часа, площад "Независимост"). В подробности ще представим мерките, свързани с придвижването в града - градски транспорт, личен автомобил, велосипедно движение, споделено пътуване, микромобилност чрез електрически скутери и други лични средства.

Източник: mediapool.bg