Организацията на бившия министър на правосъдието Христо Иванов – „Български

...
Организацията на бившия министър на правосъдието Христо Иванов – „Български
Коментари Харесай

НПО на Хр. Иванов се намърда в съвет за съдебна реформа

Организацията на някогашния министър на правораздаването Христо Иванов – „ Български институт за правни начинания “ (БИПИ), която от години лобира в интерес на оставането на наблюдението от страна на Европейската комисия (ЕК) върху правораздаването в България, влезе в новосъздадения Съвет за народен мониторинг на правосъдната ни система, оповестява "Правен свят ".

Съветът за съгласуваност и съдействие за мониторинг на битката с корупцията и проведената престъпност, правосъдната промяна и върховенството на закона ще стартира да работи незабавно след отпадането на европейския мониторинг върху България, който действаше върху страната ни 12 години. Във вторник в Министерството на правораздаването беше изтеглен чоп сред неправителствени организации, подали формуляри за участие в Гражданския съвет към Съвета за съгласуваност и съдействие, като НПО-то на Христо Иванов бе едно от тях.

Проблемът в тази ситуация е, че БИПИ не дава отговор на условията за участие в новия орган, защото самата организация не разполага с нужната експертиза по отношение на правосъдната промяна и върховенството на закона. Последното несъмнено се удостоверява от обстоятелството, че НПО-то се съставлява само от неговия ръководител и тримата му заместници, които обаче вземат участие интензивно само в дискредитирането на България пред европейските институции. Нещо повече – в годините от основаването си до през днешния ден БИПИ работи само в посока на легитимиране на цели и идеологии, проповядвани от своя основател Христо Иванов, а в последните години за политическите упоритости на ръководената от него политическа партия „ Да, България “.

Допреди четири години пък отчетите по силата на мониторинга на Европейска комисия върху страната ни, които бяха остро отрицателни и отявлено целенасочени към намаляване на пълномощията на прокуратурата, се пишеха в адвокатски фирми на юристи близки или свързани точно с някогашния правосъден министър Христо Иванов и неговите съпартийци от „ Да, България “.

Всички тези обстоятелства сочат на извода, че присъединяване на организацията на Иванов в националния мониторинг върху правораздаването на България би довело само до следващите опити за разлюляване на доверието на Европейския съюз в правосъдната ни система, както и до прокарването на искрено политически, лобистки ползи в сърцето на органите на правосъдната власт у нас, като крайната цел непроменяемо се чака да бъде – извеждане на държавното обвиняване от правосъдната система.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР