Организацията на българските работодатели оспорват исканията за допълнителни парични компенсации

...
Организацията на българските работодатели оспорват исканията за допълнителни парични компенсации
Коментари Харесай

Работодателите скочиха срещу наглия рекет на производителите на ток от ВЕИ

Организацията на българските работодатели оспорват настояванията за спомагателни парични обезщетения на по този начин наречените "малки производители на сила от ВЕИ ".

Това излиза наяве от отворено писмо от ротационния ръководител на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и представителствата на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

Според работодателите, дребните производители на възобновима сила са получили двойно финансиране за създаване на ВЕИ съоръжения - по Програмата за развиване на селските региони - 2007-2013 година и с преференциална цена за изкупуване на електрическа енергия, създадена от ВЕИ.

България бе санкционирана от Европейската комисия (ЕК) да възвърне надплатена помощ за тези съоръжения от 28 млн. лв., напомнят работодателите.

"Независимо от санкцията, притежателите на тези съоръжения претендират, че са "инвеститори ", чиито "инвестиции " не са възобновени и стачкуват ", пишат от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Те акцентират, че разпоредбите за финансиране на схеми за произвеждане на ток от Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), са транспарантни. Сред тях е условие за недопускане на двойно компенсиране на един и същи тип разход, което да докара до свръхсубсидиране на избрана категория субекти и да влезе в несъгласие с регламентите за държавна помощ.

Искането за финансови обезщетения е прегледано от Европейската комисия и Европейската счете палата, съгласно които има двойно финансиране на въпросните производители, настояват работодателите.

Според тях производителите на зелена сила са получили помощ по едно и също време по ограничения по Програмата за развиване на селските региони за интервала 2007 - 2013 година и по изкупуване на електрическа сила по преференциална цена. За този интервал това също е нерегламентирана държавна помощ, акцентират представителите на крупния бизнес в страната.

През 2016 година бе прекъснато двойното заплащане с промени в Закона за сила от ВЕИ (параграф 18, ЗИД на ЗЕВИ), пишат от БТПП.

Решението на Конституционния съд по въпроса е, че има съществуване на двойно финансиране, като означи заключението на Европейска комисия и Европейската счете палата при осъществения одит по тематиката, пишат работодателите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР