Организацията JEDEC е подготвила презентация, в която разказва какво да

...
Организацията JEDEC е подготвила презентация, в която разказва какво да
Коментари Харесай

JEDEC сподели какви са скоростите на оперативната памет тип DDR6 и LPDDR6

Организацията JEDEC е подготвила презентация, в която споделя какво да чакаме от бъдещите стандарти за оперативната памет. Става дума за моделите от вида DDR6 и LPDDR6. Организацията към този момент е почнала да създава спецификациите на тези типове оперативна памет и има намерение да разгласява окончателната версия на спецификациите на DDR6 в средата на идната година.

Трябва да се има поради, че до появяването на устройства, оборудвани с памет DDR6, ще минат доста години, само че работата в тази тенденция продължава. По-конкретно, южнокорейският колос Samsung разгласи създаването на новия вид оперативна памет още през 2021 година JEDEC предвижда, че стандартът DDR6 ще усили скоростта на трансфер на данни до 8,8-17,6 Gbps, а в бъдеще тази цифра би трябвало да нарасне до 21 Gbps. За съпоставяне, обновените неотдавна спецификации на DDR5 разказват скорости до 8,8 Gbps. Разликата е огромна.

В случая с енергийно ефикасната памет LPDDR6 окончателните спецификации ще бъдат утвърдени през втората половина на тази година, а потреблението ѝ ще стартира през идващите няколко години. Този стандарт ще предлага скорост на трансфер на данни от 10,667 Gbps, която в бъдеще ще нарасне до 14,4 Gbps. Чиповете LPDDR6 оперативна памет ще бъдат запоявани освен върху платката на устройството, само че ще се слагат и в CAMM2 модулите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР