Организацията Активни потребители алармира, че производителите масово бойкотират и традициите

...
Организацията Активни потребители алармира, че производителите масово бойкотират и традициите
Коментари Харесай

Активни потребители разкри има ли вода в сиренето

Организацията " Активни консуматори " сигнализира, че производителите всеобщо бойкотират и традициите за преправка на млечни артикули и законите регулиращи тази активност. Твърдението им е основано на тяхно изследване, при което са взети 48 проби от краве саламурено сирене, закупено от търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през месеците септември и октомври 2022 година

Резултатите демонстрират, че от тестваните 48 марки сирене при 35 водното наличие е над 60%, а от тях в 12 е даже над 70%. Изразено в проценти 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени. Рекордьор по този индикатор е продуктът наименуван " Свежо сирене ", и създаден от Ракево Милк Трейд ЕООД, който съдържа 86,95% вода.

При 34-те марки с цена под 14 лв., селектирани на база оценка на риска, оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%), са в алено с вода над 70%. При по-скъпите, подбирани инцидентно сирена, оводнените са два пъти по-малко - общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени, пишат от " Активни консуматори ".

Според организацията всички открити проучването артикули нарушават най-малко 2 наложителни национални критерия. Предлагат са сирена с водно наличие над 60% които не са етикирани вярно и това не е обозначено. На второ място всички оводнени артикули, като се изключи 3 марки, се продават насипно, в неопакован тип, което е друго нарушаване на законодателството, разяснява " Активни консуматори ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР