Организация Интернационал за правата на хората с увреждания публикува доклад

...
Организация Интернационал за правата на хората с увреждания публикува доклад
Коментари Харесай

МТСП отрича да има нарушения на човешките права в домовете за деца

Организация " Интернационал за правата на хората с увреждания " разгласява отчет по отношение на обстановката с домовете за сираци в България. Основната констатация на отчета е, че промените, подкрепяни от Европейски Съюз и в интернационален проект, са заменили система от огромни, остарели сиропиталища с по-нови, по-малки здания, които към момента действат като институции.

" България ги назовава дребни, фамилни домове. Те обаче нито са дребни, нито имат нещо общо със фамилията ", твърди сподели изпълнителният шеф на организацията Ерик Розентал.

По мотив изложените обстоятелства от Министерството на труда и обществената политика излязоха с позиция, в която декларират, че Агенцията за обществено подкрепяне и Държавната организация за протекция на детето ще извършат инспекция.

Те обаче акцентират, че не одобряват от единични случаи да се вършат генерализирани заключения и изводи за процеса на деинституционализация на грижите за деца у нас.

" Описаната картина в отчета никога не дава отговор на действителната обстановка в България. Категорично отхвърляме, че " в българските групови домове има нарушаване на човешките права ", показват в позицията си.

От министерството показват, че справедлив разбор на подхванатата промяна може да се направи единствено в случай че се проучват всички подхванати ограничения, а не да се вършат заключения единствено от един стеснен кръг подбрани услуги. Според тях изводите, посочени в отчета на Интернационал за правата на хората с увреждания, са тенденциозни и целят да омаловажат процеса на деинституционализация в страната.

От МТСП акцентират, че деинституционализацията не приключва, а стартира със закриването на профилираните институции и извеждането на децата от тях. Те са безапелационни, че животът на децата с увреждания след извеждането им от старите огромни институции е по-добър.

" Категорично възразяваме против изказванията, че фокусът на промяната е върху извеждането на децата от профилирани институции и настаняването им в " дребни групови домове ". Напротив, фокусът на промяната е предварителна защита на изоставянето на децата и реинтеграция в фамилна среда ", показва се още в позицията.

Социалното министерство отхвърля и изказванието, че " България сегрегира децата и младежите с увреждания и ги обрича на живот в услуги, които са в действителност по-малки институции ". Те показват, че това се опровергава от обстоятелството, че за близо 27 000 деца с трайни увреждания (над 50% увреждане) се получава месечна парична помощ за развъждане на дете с трайно увреждане.

От МТСП акцентират, че деинституционализацията на грижите за деца е най-мащабната промяна в обществената сфера, предприемана до момента у нас. " В Закона за обществените услуги, който влиза в действие от 1 януари 2020 година, категорично е записано, че до януари 2035 година всички домове за пълнолетни лица следва да се закрият. Съгласно закона, за всички пълнолетни лица с увреждания ще има самостоятелен проект за поддръжка и като първа опция ще се търси живот в фамилна среда, а не в резидентна грижа ", акцентират от ведомството.

Като доказателство, че промяната върви в вярната посока, от министерството показват, че над 90% от децата, настанени в профилираните институции, са изведени от тях и над 80% от съществуващите към 2010 година такива институции са закрити.

Според министерството най-големият резултат от промяната е точно превесът на грижата в фамилна среда за децата.

Те показват, че данните за децата в обществена грижа демонстрират, че по-висок е делът на отглежданите в фамилии на родственици или близки и в приемни фамилии спрямо броя на децата в резидентна грижа - към 31 октомври децата, настанени в фамилии на родственици или близки, са 4 628; децата, настанени в приемни фамилии, са 2 093; а децата, настанени в услуги за резидентна грижа, са 2 887. За съпоставяне към 80% от децата във официална грижа през 2010 година са употребили резидентните услуги.

От изложените обстоятелства е видно, че деинституционализацията на грижата за децата в България към момента не е завършила, само че както и в самото й начало, по този начин и в този момент, тя се основава напълно на правилата, заложени в Общите европейски насоки за преход от институционална грижа към услуги, предоставяни в общността, акцентират от общественото министерство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР