Организациите, сред които са нидерландските клонове на Амнести Интернешънъл и

...
Организациите, сред които са нидерландските клонове на Амнести Интернешънъл и
Коментари Харесай

Съдят Нидерландия за съучастие в предполагаеми военни престъпления в Газа


Организациите, измежду които са нидерландските клонове на " Амнести Интернешънъл " и " Оксфам ", настояват, че " Нидерландия способства за съществени нарушавания на филантропичното право от страна на Израел в Газа ", като разрешава доставките на аварийни елементи за израелски изтребители, до момента в който спорът продължава.

Нидерландският министър на защитата съобщи пред осведомителната организация AНП, че няма да разяснява случая преди началото на правосъдното произвеждане.

По-рано този месец нидерландският вестник NRC цитира държавни източници, съгласно които Нидерландия е разрешила доставката на аварийни елементи за израелски самолети Ф-35 макар предизвестията на правните съветници, че такива самолети се употребяват за огромни бомбардировки в линията Газа, което би могло да наруши интернационалното право.

До сключването на актуалното помирение Израел бомбардираше линията Газа в продължение на седем седмици в отговор на офанзивите на " Хамас " от 7 октомври, при които съгласно Израел въоръжени лица са умъртвили 1 200 души и са взели 240 заложници.

Палестинските здравни управляващи настояват, че повече от 15 000 поданици на Газа са били убити.

Няколко чиновници на Организация на обединените нации, в това число висшият комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида, показаха угриженост, че израелските въздушни удари в Газа може да се считат за военни закононарушения поради провокирания от тях огромен брой цивилни жертви.

Израел отхвърля изказванията, че е направил военни закононарушения, и твърди, че неговите сили съблюдават интернационалното право, до момента в който се борят против палестинските бойци, които работят в гъсто обитаеми цивилни региони.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР