Организациите на хотелиерите, ресторантьорите, ексурзоводите и заетите в туризма се

...
Организациите на хотелиерите, ресторантьорите, ексурзоводите и заетите в туризма се
Коментари Харесай

Хотелиерите и ресторантьорите насотяват Борисов да спаси туризма

Организациите на хотелиерите, ресторантьорите, ексурзоводите и заетите в туризма се обърнаха с писмо към премиера Бойко Борисов с гледище да избави българския туризъм. Според тях на карта е сложено освен здравето на нацията ни, само че и оцеляването на българската стопанска система.

Туризмът е от стратегическо значение за европейската стопанска система поради многопластовото влияние върху икономическия напредък, трудовата претовареност и общественото развитие; неговият принос като основен за българската стопанска система бранш, осигуряващ над 12% от Брутният вътрешен продукт и повече от 11% от работните места в страната.

"Туризмът има голямо въздействие и върху други браншове на индустрията като превоз, строителство, лека индустрия, хранително-вкусова индустрия, просвета и така нататък Като един от главните структурно определящи браншове в България, осигуряващ прехранване на над 500 000 заети лица, плащащи годишно своите налози, обществени, здравни осигуровки и други такси в държавния бюджет, считаме, че е недопустимо и неприемливо при положение на рецесия от подобен мащаб, когато оцеляването на туристическата промишленост е под въпрос и има неотложна потребност от помощ и незабавна държавна интервенция, в общественото пространство да се вършат констатации, че е несвоевременно налозите на жителите да се пренасочват към туристическият бранш, с цел да обезпечат, забележете, не оцеляването му, а заплатите и обществените осигуровки на заетите лица в бранша ", се споделя в позиция на сектора.

Организациите обясниха, че до момента са били извънредно толерантни и са поели главната финансова тежест на рецесията, тъй като не желаят да нагнетяват ненужно напрежение в тази тежка обстановка. Проблемът е, че няма даже и сигнали от страна на виновните институции за планувани действителни дейности в тази посока.

"Държавата предложи да поеме 60% от заплатите на чиновниците, които сега не работят. Работодателите обаче би трябвало да подсигуряват останалите 40% от заплатата и осигурителните вноски, без да правят стопанска активност в резултат на форсмажорни условия. Към сегашния миг не сме желали помощ от страната за заплащане на заеми и наеми, а вдишване на разноските - работните заплати и осигуровките на заетите лица в сектора по време на карантина, когато бизнесът не работи. Настояваме също страната да не събира налози в интервала на изключително състояние, при все, че всички наши обекти, хотели и места за настаняване са затворени за неустановен период!, упорстват създателите на писмото до Борисов.

Организациите обясниха и какви са човешките измерения на рецесията в туризма.

"В туристическия отрасъл са заети към 500 000 души. Към момента 20% от чиновниците ни са освободени, а останалите се пускат в неплатен отпуск. А прогнозите сочат банкрут на към 50% от комерсиалните обекти в сектора ни. Дори след края на рецесията, тези, които оцелеят, ще могат да работят с половината си потенциал и даже на загуба, тъй като следствията от нея ще бъдат овладени най-рано след година. Това значи стотици хиляди служащи, които ще легнат на обществената ни система, без да внасят по никакъв метод добавена стойност в нея ", се споделя още в позицията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР