Oрганизации за репродуктивни права“ и кризисни центрове за бременност“ разпалиха

...
Oрганизации за репродуктивни права“ и кризисни центрове за бременност“ разпалиха
Коментари Харесай

Спорни реклами и антиреклами за милиони долари кръжат онлайн


Oрганизации за „ репродуктивни права “ и „ спешни центрове за бременност “ разпалиха нов спор за етичността в онлайн рекламите (снимка: CC0 Public Domain)

Милиони долари маркетингови бюджети са се изсипали през последните две години в онлайн реклами, насочващи американските консуматори, търсещи помощ за аборт, към „ спешни центрове за бременност “, които в действителност разубеждават въпросните консуматори. Това бе разкрито в ново изследване. Данните разпалиха гневна реакция измежду правозащитници и още веднъж сложиха на масата въпросите за етиката и истинността в бизнеса с онлайн реклама.

Около 10 милиона $ са били платени на водещите търсачки за онлайн реклама от организации за битка против абортите. Това, закономерно, породи възмущение от страна на бранителите на безусловното право на аборт. Сега те стачкуват, че съперниците на абортите заплащат за рекламиране на „ спешни центрове за бременност “, които да се демонстрират наред с „ законните “ резултати на страницата за търсене в известните търсачки.

Данните за „ спешните центрове “ бяха оповестени в нов отчет на Център за противопоставяне на цифровата ненавист (CCDH) – група с нестопанска цел, която разказва себе си като организация, провеждаща проучвания в областта на така наречен дезинформация. Проучването й твърди, че резултатите от търсенето са достигнали и евентуално са подвели стотици хиляди консуматори. Изводът от проучването е, че към този момент е налице „ цяла промишленост “ на маркетинг-фирми, които са се специализирали в рекламирането на „ спешни центрове за бременност “, и че тази промишленост към този момент възлиза на милиони долари.

Според разбора, неспособността на огромните компании за онлайн реклама да „ запушат дупките в личните си правила “ е довел до зараждането на този набор от „ експлоатиращи “ маркетингови компании, които се възползват от тежките обстановки в персоналния живот на стотици хора.

Двама се карат, трети печели

„ Кризисните центрове за бременност “ се стремят да разубедят хората да прибягват до аборти. Те се назовават още „ клиники за репродуктивно здраве “. В Съединени американски щати обаче този метод към този момент е жигосан: правото на аборт е на фундамент, а въпросните спешни центрове са избрани от Американския лицей по акушерство и гинекология като „ уреди, които работят неетично “. По неофициална информация, те са към 2600 в цялата страна.

Закономерно организациите за „ репродуктивни права “ – т.е. бранителите на абортите – шумно стачкуват. Те по всякакъв начин се борят против възходящата интензивност и мощ на „ спешните центрове за бременност “. Стремят се да попречат на популяризирането на въпросните спешни центрове, да заглушат рекламата им.

В тази гневна словесна война търсачките за информация в интернет се оказват в доста преференциална позиция. Те са водещ източник на информация за всичко, в това число и абортите. Всяка година американците правят почти 102 милиона търсения по тематики, свързани с казуса. Търсенето към този момент е освен средство за набиране на информация, само че и най-хубавият източник на препратки към съответни артикули и услуги – в тази ситуация такива, свързани с вземането на решения за или срещу аборт.

Никоя от компаниите-създатели на търсещи машини няма интерес да отпрати своите рекламодатели, даже те да идват с няколко $ бюджет. Като цяло всеки, който желае да насочи свое платено обръщение към света, е добре пристигнал на страничките с резултати от търсения. За фирмата-рекламоносител посланието няма значение, стига да не е незаконно.

Хлабави дефиниции


Като резултат от описаното политиките на търсачките имат своите характерни механизми за инспекция на рекламодателите и за самобитно гарантиране на легитимността на всяко рекламно обръщение. Тези политики разрешават всякакво наличие да се сервира съвсем на всички места, гладко. Свободата е допустима с помощта на редица тънкости, условности и витиевати дефиниции.

На процедура фирмите-създатели на търсачки – надлежно носители на рекламните послания – заобикалят да имат отношение към която и да е противоречива тематика и формулират политиките си по този начин, че всеки притежател на рекламен бюджет да е добре пристигнал.

Каскада от разногласия


Драмата с „ спешните центрове “ и битката против тях обаче не завършва със разногласията за онлайн-рекламата и парите, които се наливат в нея. Тя, наподобява, е отприщила водопад от други разногласия, свързани с верността и истинността на онлайн рекламите. Тези диспути са мотив за истински словесни войни онлайн.

Така да вземем за пример около посланията на спешните центрове стартират да се натрупат и реклами на лечения, свързани с възобновяване след аборт. А те, закономерно, си имат и своите съперници. Опонентите упорстват, че въпросните лечения са подправени, „ недоказани “, лъжливи, далечни от науката.

Този спор може да наподобява безконечен, само че за търсачките е добре пристигнал. Все отново, рекламите и антирекламите по въпросната тематика се пресмятат на 2,6 милиона $ доходи за компаниите-носители на посланията!

 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР