Организации в погребалния бранш протестират в София, недоволни от внесените

...
Организации в погребалния бранш протестират в София, недоволни от внесените
Коментари Харесай

Прогребални агенции излязоха на протест срещу опит да се наложи монопол в бранша

Организации в погребалния отрасъл стачкуват в София, недоволни от импортираните промени в Закона за устройство на територията, с които се дава опция на общините да одобряват наредби за урегулиране на активността на погребалните компании, заяви БНР.
С автошествие от към 40 катафалки от Централни гробища до Столичната община и Народното събрание притежателите на погребални организации показват недоволството си от готвените промени в Закона за устройството на територията.

С готвените промени общинските препоръки ще могат да одобряват наредби, уреждащи, ръководството и вътрешния ред в гробищните паркове, реда и изискванията за погребения и кремации и други действия, като в тези наредби ще се дефинират и условията към търговците, извършващи погребални, строително-монтажни и каменоделски услуги.

Според протестиращите текстовете на закона, който към този момент е признат на първо четене, са лобистки и на процедура дават опция за монопол на общинските погребални сдружения.

Подобни наредби на Столична община няколко пъти са падали в съда, сподели Атанас Аргиров от Съюза на погребалните компании и добави, че е належащо да се изготви специфичен закон за обредно-траурната активност.

Протестиращите се заканиха, че в случай че настояванията им не бъдат чути от идната седмица катафалките ще стартират да затварят централни столични булеварди.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР