Организаторите на словашка кампания за групово финансиране на помощ за

...
Организаторите на словашка кампания за групово финансиране на помощ за
Коментари Харесай

Словаци финансират боеприпаси за Украйна напук на проруското си правителство

Организаторите на словашка акция за групово финансиране на помощ за Украйна обявиха, че се надяват да съберат един милион евро за муниции за украинската войска, противопоставяйки се на отхвърли на своето държавно управление да помогне с въоръжения на разкъсваната от война Украйна.

От понеделник, когато групата " Мир за Украйна " стартира самодейността, хиляди хора събраха 575 000 евро, оповестиха уредниците.

Откакто пристигна на власт през предходната година, министър-председателят Роберт Фицо спря военната помощ за Украйна и се застъпи за мирни договаряния с Русия.

" Ние, жителите на Словакия, желаеме и можем да помогнем ", съобщи Зузана Ицакова, представител на самодейността за набиране на средства.

" Искаме да покажем, че освен държавното управление и Роберт Фицо вземат решение този въпрос ", сподели тя пред Агенция Франс Прес.

Организацията възнамерява да насочи всички събрани средства към интернационалната самодейност, ръководена от Чешката република, за закупуване на муниции за Украйна.

Чешкият министър-председател съобщи, че 20 страни са дали обещание задоволително средства за закупуването на 500 000 артилерийски снаряда за Украйна отвън Европа.

Словашкото държавно управление не се е включило към самодейността.

Мариан Кулич, различен представител на " Мир за Украйна ", съобщи, че планът е подбуден от противоречие с позицията на държавното управление във връзка с Украйна.

" Убедени сме, че доста хора в Словакия не се припознават в отхвърлянето на самодейността на чешкото държавно управление ", уточни Кулич.

Ицакова съобщи, че групата желае да доближи сумата от 1 милион евро.

Един от видните поддръжници на словашката акция е оживелият от Холокоста Ото Симко, който съобщи, че личният му опит от войната може да бъде прибавен към събитията в Украйна.

99-годишният някогашен публицист е взел участие в Словашкото национално въстание през 1942 година - опит за опозиция против немските войски по време на Втората международна война.

" Ние се борихме с агресора, немския окупатор... Беше невероятно да се договаря с тях, те трябваше да бъдат победени. " - споделя Симко във видеоклип от акцията за самодейността за боеприпасите.

" Ако мога да дам единствено 20 евро, с цел да купя един-единствен патрон, ще знам, че този патрон е в верните ръце ", добави той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР