Организаторите на новата Национална кампания за безплатни профилактични прегледи за

...
Организаторите на новата Национална кампания за безплатни профилактични прегледи за
Коментари Харесай

И пушачите на бездимни цигари да изследват белите си дробове, призовават водещи пулмолози

Организаторите на новата Национална акция за безвъзмездни профилактични прегледи за пушачи в София, Враца и Благоевград - Сдружение " Национална асоциация за профилактика на белодробни заболявания " (НАПББ), взаимно с Министерството на здравеопазването и Столична община, насочат апел с изключение на пушачите и тези, които пушат бездимни цигари, да изследват белите си дробове. Това разгласи на конференция ръководителят на сдружението доктор София Ангелова.

Кампанията започва на 31 май в София, от 8 до 13 часа във Втора градска болница. На 13 юни прегледите ще са във Враца и в Благоевград - на 21 юни. По време на прегледите ще се извърши проучване на Следствен отдел към окръжна прокуратура в издишания въздух при пушачите на елементарни и на бездимни цигари и премерване на чистотата на въздуха в региона, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според доктор Ангелова по-новите артикули не са по-малко токсични за клетките от стандартните цигари.

" Забелязваме необятно разпространяване на бездимните цигари и изключително измежду учениците ", сподели тя. Независими проучвания в лабораторни условия са посочили, че в дима от IQOS летливите органични съединения, полициклични ароматни въглеводороди и въглероден оксид участват. Димът на IQOS има 84 % от никотина на стандартната цигара. Като експерти и лекари ние споделяме: " Щом има никотин, ще има и взаимозависимост. Децата, които стартират да пушат новите устройства, тъй като те са доста привлекателни за тях, доста рано стартират да развиват взаимозависимост, а след това огромна част от тях заради дефицит на никотин от устройството минават на смесено пушене, което е изключително рисково ", разяснява доктор Ангелова. Тя счита, че по същата причина димът от тези устройства е също по този начин нездравословен за близките, само че публични данни към момента не са изнесени, заради късото време (2 години) от въвеждането им в приложимост.

Тютюнопушенето е водеща причина за белодробните болести и единствената предотвратима, уточни още пулмологът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР