Организаторите на кръглата маса под наслов: Да върнем Витоша на

...
Организаторите на кръглата маса под наслов: Да върнем Витоша на
Коментари Харесай

Извънпарламентарни сили организират кръгла маса, посветена на проблемите на Витоша

Организаторите на кръглата маса под наслов: „ Да върнем Витоша на жителите “ – ДСБ, Движение „ Да! България “, Зелените и партия „ ДЕОС “ - се канят да оправят неуместни въпроси към Столичната община и притежателя на лифтовете уреди „ Витоша ски “
Юристът Любомир Костадинов - част от уредниците и съосновател на гражданската група “За Витоша “, показа за предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “:

Забележително е, че след съвсем 10-годишно нормално стояне в профил, след една конференция на изброените празненство, Столична община се засилва и стартира да подхваща ограничения като да вземем за пример да събере специфичната група, която има за Витоша,  която от година и половина не беше заседнала.

Чак в този момент се сетиха че могат да усилят и броя на рейсовете които вървят до Витоша и по този начин нататък.

Костадинов акцентира, че оборудванията в планината не са сменяни с десетилетия, макар че няма законови спънки това да се случи:

Всеки може да отвори в интернет Закона за горите, да уважи е член 54 алинея първа точка 6, където ясно е записано, че могат да се строят лифтове, да се подменят, да се ремонтират и по този начин нататък без смяна на предназначението. Това се отнася точно тези съществуващи лифтове.

Който се интересува от тематиката, да влезна на страницата на парк Витоша бг. Там е проектът за ръководство. От стр. 194 до стр. 210 са написани пет режима, които изясняват по какъв начин би трябвало да се сменят оборудванията. Насърчава се! Има единствено едно условие - че има възбрана за смяна на предназначението, с изключение на за техническа инфраструктура. Бога ми, тези оборудванията какво са? Изнънземна инфраструктура ли?

Няма безусловно никакви спънки в в този момент настоящия проект и в в този момент настоящия закон, безапелационен е Костадинов, съгласно който в проекта за ръководство на Витоша се позволява строителство в огромни територии.

Елен Герджиков - ръководител на Столичния общински съвет обаче опроверга Костадинов. „ За три минути чух няколко наистини “, съобщи той и посочи, че в прессъобщение на „ Да! България “ се загатва че въжените линнии на Витоша са приватизирани от компания, близка до ГЕРБ.  Марта Георгиева от групата „ За Витоша “ пък твърдяла същото в свои изявленията. Не е правилно и че рейсовете за Витоша се усилват чак в този момент, добави той:

През 2017 година  се пусна бърза автобусна линия номер 163. Взето е към този момент решение през от тази година линията 63 която, върви до Копитото от бул. „ Цар Борис трети “ да върви и по време на лятната почивка на учениците. Взе се и решение  за спомагателни рейсове по линия 66 като един ще седи в запас за случаите, в които има хора или при случай.

Няколко думи за Плана! Казаха, че може да се строят апарт Хотели. Какъв по-голям образец за подстрекателство. Господинът твърди, че е чел предлагането за проект за ръководство. Там написа „ Никаква леглова база “. Изцяло се повтарят рестрикциите на в този момент настоящия проект. По отношение на ремонта на оборудванията, там има спор сред юристите дали разрешава стъпки нови или не, дали правенето на нова стъпка е строителство, тъй като по този начин го изисква Закон за устройство на територията или не. В случая, даже и да е допустимо въпросната компания да подмени оборудванията, те не желаят да го създадат. Аз се пробвам да обясня от няколко седмици, че точно приемането на нов проект за ръководство или актуализацията на остарелия ще отвори опция да те гледат профилирани устройствени проекти и по-късно ще има възможнот да се гледат капиталови планове и от други искащи да строят спортна инфраструктура и лифтови уреди. Тогава, на един съответен принцип, би могло да се прекрати този монопол върху достъпа до планината

Според Пламен Костадинов , Закон за устройство на територията разрешава премахването на рисковите уреди на Витоша. Според Герджиков обаче, ДАМТН би трябвало да се произнесе за тяхната сигурност

Правени са и до момента сходни инспекции. И сега се основава, със заповед на кмета, сходна междуведомствена комисия, в която вземат участие представители на тази Държавна организация плюс представители на строителен контрол в Столична община. Ако тази комисия откри, че има някакво неработещо или рисково оборудване, съгласно Закон за устройство на територията, първото нещо, което би трябвало да създадем кметът и да направи наставление за премахване. Давам доста елементарен образец - в случай че един дирек е накривен, кметът не може да каже: „ Махнете цялото оборудване “ тъй като  това ще е незаконосъобразно. Може да каже: „ Изправете си стълба “ и те ще го създадат. Така отново няма да реализираме това което желаеме всички - нови и осъвременени, екологосъобразни, бързи и удобни уреди. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР