Организаторите на Гран При на Австралия трябва да бъдат отворени

...
Организаторите на Гран При на Австралия трябва да бъдат отворени
Коментари Харесай

Може ли Гран При на Австралия да стане нощно състезание в бъдеще?

Организаторите на Гран При на Австралия би трябвало да бъдат отворени към концепцията в бъдеще конкуренцията да стане нощна. Но това мнение е Андрю Уестакот, за който миналият спортен уикенд в Мелбърн бе последният като ръководител на Australian Grand Prix Corcporation (AGPC).

Уестакот, който ще напусне AGPC през месец юни тази година изрази своето мнение по време на уикенда на „ Албърт парк “. По неговите думи дълготрайният контракт, който AGPC има за семейството на Формула 1 дава независимост на уредниците на конкуренцията и на държавното управление на щата Виктория да опитват с разнообразни неща.

През юни предходната година Гран При на Австралия подписа контракт с Формула 1 до 2035 година, а през декември той бе продължен до 2037. Така Мелбърн разполага с най-дългосрочния контракт за домакинство на шампионата от всички надпревари, които са част от календара през 2023 година. Вторият най-дълъг контракт е владеене на Гран При на Бахрейн, чийто договор е до 2036 година.
 Австралия остава в календара до края на 2037 Австралия остава в календара до края на 2037
„ Предпочитанието на AGPC е надпреварата да бъде денем. Но това, което аз бих споделил е, че държавното управление на щата Виктория се оправя доста добре с нововъведенията около огромните спортни събития. Сега би трябвало да се гледа 15 години напред, държавното управление на Виктория видя, че това е доста значимо събитие, по тази причина подписахме този дълготраен контракт. Той ще разреши да се тестват разнообразни неща в бъдеще.

„ Хубавото е, че нашето партньорство с Формула 1 датира от 1996 година насам, което дава здрави основи за тези промени. Определено в AGPC би трябвало да останат отворени към концепцията за нощно съревнование “, разяснява Уестакот пред Sky Sports F1.

Евентуално преобразяване на Гран При на Австралия в нощна конкуренция ще бъде добре пристигнало за всички почитатели на спорта в Европа, които няма да би трябвало да стават рано заран, с цел да наблюдават събитията на „ Албърт парк “. Разбира се сходна смяна ще бъде обвързвана и със сериозна инвестиция за закупуването, инсталирането и зареждането на системата за изкуствено осветяване.

В момента във Формула 1 има общо шест надпревари, които се организират частино или напълно под изкуствено осветяване. Това са Бахрейн, Саудитска Арабия, Сингапур, Катар, Лас Вегас и Абу Даби. От тях три (Саудитска Арабия, Сингапур и Лас Вегас) са градски надпревари, а останалите са на перманентни трасета, на които осветяване си е конфигурирано целогодишно.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР