Организаторите на Берлиналето оттеглят една от най-престижните награди на кинофестивала,

...
Организаторите на Берлиналето оттеглят една от най-престижните награди на кинофестивала,
Коментари Харесай

Берлиналето оттегля наградата си Алфред Бауер заради нацистко минало - slava.bg

Организаторите на Берлиналето отдръпват една от най-престижните награди на кинофестивала, наградата Алфред Бауер на името на негов някогашен шеф, съобщи Българска телеграфна агенция.

Мярката беше подхваната по отношение на появилата се в пресата разтърсваща обява за нацисткото минало на Бауер, който е бил първият шеф на кинофеста /1951-1876 г./. Това става броени дни преди старта на 20 февруари на седемдесетото издание на Берлиналето.
Според следствие на седмичника "Цайт " Бауер е играл значима роля в одобряването на филмовата политика на нацистите.

Изданието намери разобличаващи документи в националния списък, съгласно които Бауер е бил виновен чиновник в пропагандната машина, учредена от един от най-близките министри на Адолф Хитлер, Йозеф Гьобелс. Той е бил член на нацистката партия и деен участник в паравоенното й формирование Щурмабтайлунг. Алфред Бауер е следял от близко и е докладвал за дейностите на актьорите, режисьорите и другите представители на филмовата колегия под контрола на Гьобелс.

В края на Втората международна война той се постарал да заличи всички следи от нацисткото си минало, като даже се изкарал съперник на нацисткия режим. Бауер става шеф на Берлиналето при откриването му през 1951 година.

Наградата Алфред Бауер се присъждаше на кинотворби, откриващи нови вероятности за филмовото изкуство.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР