Организатори на традиционната проява на Зарезан са Община Враца и

...
Организатори на традиционната проява на Зарезан са Община Враца и
Коментари Харесай

Цар на лозята избират врачани на Трифон Зарезан

Организатори на обичайна демонстрация на Зарезан са Община Враца и Регионалният исторически музей. Празникът ще се организира в двора на Етнографско-възрожденския комплекс „ Свети Софроний Врачански”и стартира в 12 часа.
В програмата ще вземат участие реализатори от Народно читалище „ Пробуда 1926” от с. Згориград, които ще пресъздадат обичая „ Зарязване” и ще изберат новия цар на лозята. Ще бъде подредена специфична галерия на ритуални пити за празника Трифон Зарезан, които са приготвени от читалищни самодейци от общината.
Традиционни за празника са и състезанията за бяло и алено вино. Над 20 майстори на виното са подали поръчка за присъединяване в състезанието. Северняшки хора ще завихрят танцьорите от представителния отбор ПТС „ Хемус” към Община Враца, а песни за виното ще показват певиците от читалището в Згориград с началник Любомир Гешковски.
Община Вършец провежда също на 14 февруари конкурс за най-хубаво домашно вино от новата годишна продукция.Той ще стартира в четвъртък от 10.30 ч. на Централния градски площад. Организаторите са дали обещание за спечелилите -майстори на виновността грамоти и парични награди.
Най-доброто вино на Вършец ще донесе 100 лева премия на своя собственик, за второ място са планувани 70 лв. и за трето място винарите ще получат 30 лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР