Организатори на концерти са откраднали 1,5 млн лева от авторски

...
Организатори на концерти са откраднали 1,5 млн лева от авторски
Коментари Харесай

Музикаутор алармира: Организатори на концерти откраднаха 1,5 лева!

Организатори на концерти са откраднали 1,5 млн лв. от авторски права, оповестиха в годишния си доклад " Музикаутор ", разбра HotArena.

Основно предизвикателство за сдружението за групово ръководство на авторските права бяха порочните практики на редица уредници на концерти, които през годините ощетиха носителите на авторски права върху музиката с над 1,5 млн лв.. През 2019 година " Музкаутор " и представителната организация " Сцена " Музика " стартираха диалози за решение на проблемите и изсветляване на бранша, които доведоха до съглашението и новата цена от 2020 година за авторските хонорари при организирането на концерти. 

Приходите от концерти за 2019 година са се нараснали с 36% по отношение на предната година - или в този момент са събрани 689 615 лв.. Това е връх, както и общата сума, събрана за годината - 8 490 270 лева Ръст на събраните авторски хонорари се следи в съвсем всички браншове. През 2019 година " Музикаутор " събира със 72% повече доходи от цифрово потребление на музикални творби по отношение на миналата година. Постъпленията са в размер на 353 339 лв., а 76,2% от тях са от цифрови платформи, като главната част са доходи от YouTube. 

През миналата година " Музикаутор " подписа контракт с водещата платформа за видеосподеляне за по-високи авторски хонорари като лицензира репертоара на своите членове освен за територията на България, само че и за Германия, Англия, Испания, Гърция и Турция. От бранша на сателитните, кабелни и интернет оператори е събрана сумата от 1 095 279 лв., което е с 84% повече по отношение на миналата година. 

Ръстът се дължи на отпадане на отстъпки за тези оператори заради огромно закъснение на заплащанията, само че и заради по-високия брой клиенти, които са декларирани в отчетния интервал. Отчитането на занижен брой клиенти бе процедура в преидшни години и този сив бранш се отразяваше на размера на авторските хонорари, напомнят от сдружението. 

Сериозен растеж от 44% се следи при лицензирането на механични носители макар наклонността от последните години за спад в продажбите на физически носители. Приходите от механични права за 2019 са 132 570 лв.. Освен компактдискове, в тази сфера Музикаутор лицензира музикални играчки, сървъри и други устройства, върху които се записват и съхраняват файлове с музика, написа Телеграф.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР