Органите ще ги дебнат на междинни спирки и крайни гари

...
Органите ще ги дебнат на междинни спирки и крайни гари
Коментари Харесай

3000 нелегални буса кръстосват с пътници у нас и в Европа

Органите ще ги дебнат на междинни спирки и крайни гари

Близо 3000 незаконни бусове транспортират пасажери из страната всеки ден, а към чужбина един път седмично. Незаконните транспорти се правят по всички линии, където има пасажери, само че най-често са от околните до столицата обитаеми места, както и огромните районни центрове, написа в. Монитор.

Според транспортния отрасъл една трета от всички незаконни бусове возят всяка седмица пасажери отвън България. Сметките им показват, че на година броят на превозените доближава над 300 000 души. В чужбина пътуват бусове 7+1 всяка седмица в посока на запад, което значи към 7000 пасажери без билет, а на месец към 30 000.

Сивият бранш усилва от ден на ден бизнеса си в чужбина, твърди превозвачът Васил Пиронков. Това демонстрират данни на транспортния отрасъл: за 2 години сивият бранш при транспорта в странство се е нараснал двойно. По тематиката първи писа " Монитор " още преди години. Тогава сметките посочваха 500 буса всяка седмица. Най-често зад кормилото без регистрация като превозвачи сядат водачи, които са уволнени от някоя компания или се занимавали с товарни транспорти. Опитът им вдъхва кураж да си вземат персонален бус.

За две години цената на " билета " се е нараснала с 20 евро по всички " линии ". При диалози с незаконни превозвачи самите те признават, че цените им не се разграничават от легалните. " По-скоро нелицензираните бусове се избират единственото поради това, че в тях се пуши, пие, а пасажерите се карат от адрес на адрес. Основно пътуват към Германия, Австрия, Холандия, Белгия, по-близките елементи на Франция, даже и Гърция ", разяснява Пиронков.

Управляващите се вслушаха в предлагането на превозвачите незаконните превозвачи, возещи в чужбина, да бъдат броени по граничните пунктове. При завишение на излизанията в странство ще следват инспекции от ДАИ, Национална агенция за приходите и други контролни органи. Но и има контрамерки, научи " Монитор ". Превозвач от Черноочене поради същите инспекции за противозаконен транспорт по границите на скандинавските страни, върти " бизнеса си " с над 30 буса, които редува, с цел да избегне нарушавания.

При вътрешните транспорти сивият бранш е към една трета, сочи ръководителят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. Тази седмица превозвачи и ръководещи още веднъж ще седнат на една маса, с цел да начертаят проект по какъв начин да се оправят с транспорта отвън закона в страната. Със задачата се заеха министрите Владислав Горанов и Росен Желязков, след среща на транспортния отрасъл с премиера Бойко Борисов предишния четвъртък. Тогава министър председателят подреди инспекция по какъв начин се харчат и за какво не стигат дотациите за регионите без превоз.

Легалният бизнес ще изиска незаконните бусове и коли да бъдат проверявани от органите на междинни спирки и крайни гари, а не при тръгването им с пасажери. На превозвачите е дадено да се впрегнат всички служби, имащи отношение по тематиката, преди да се пристъпи към инкриминиране, съобщи Милтенова. Заради раздробеност на отговорностите сред институциите браншът още веднъж ще упорства за обединен надзорен орган.

" Сега за една инспекция е належащо да се направи група от Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ", Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и икономическа полиция ", напомни Милтенова.

В Перник противозаконните със лично разписание

В българския град на немската марка VW нерегламентираният транспорт е мощно на респект. Освен с персонални коли, пасажери се транспортират и с десетина незаконни буса, които дори са си създали лично разписание. Тръгват през половин час без да се тормозят от проверяващите органи.

Хората от Перник ги знаят и разчитат на тях заран и вечер, когато е най-натоварено. От сектора са подали регистрационните номера на над 400 незаконни съгласно тях транспортни средства на институциите. Искат органите да ги ревизират дали са регистрирани и страната да предприеме дейности.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР