Органите на прасета са били частично съживени от изследователи един

...
Органите на прасета са били частично съживени от изследователи един
Коментари Харесай

Учени съживиха частично органи на умрели прасета

Органите на свине са били отчасти съживени от откриватели един час откакто животните са били убити, като това съставлява теоретичен пробив с капацитет да трансформира медицината, оповестяват BBC и NBC.

Изследователи от Йейлския университет използваха нова технология за възобновяване на клетките в някои органи на преди малко умрели свине, карайки клетките на животните да действат още веднъж. Констатациите, които бяха оповестени в сряда в научното списание “Нейчър “ (Nature), повдигат дълбоки етични въпроси за това по какъв начин медицината дефинира гибелта, само че също по този начин отварят нови благоприятни условия за набирането на човешки органи за трансплантация .

Техниката може да усили броя на наличните органи за трансплантация и да завоюва на лекарите повече време за избавяне на живот.

Когато сърцето спре да бие, тялото изпитва апетит за О2 и хранителни субстанции, от които се нуждае, с цел да оцелее. Органите се усилват, кръвоносните съдове се свиват и клетките – градивните детайли на органите на тялото – стартират да умират.

Смяташе се, че тази клетъчна гибел е бърза и непрекъсната, само че откриватели от Йейлския университет са отстранили част от тези провали при животни, които са били мъртви в продължение на един час.

“Можем да възстановим някои функционалности на кафези в голям брой жизненоважни органи, които трябваше да са мъртви “, сподели проф. Ненад Сестан.

Тези кафези действат часове откакто не би трябвало да действат . “, споделя той.

Изследването към момента е в ранна, пробна фаза и доста години го разделят от евентуалната приложимост при хора . В последна сметка това може да помогне за удължение на живота на хора, чиито сърца са спрели да бият или които са претърпели инсулт. Технологията също по този начин демонстрира капацитет фрапантно да промени метода, по който се събират органи за трансплантация и да усили достъпа им до нуждаещите се пациенти.

До достижението откривателите от Йейл доближават откакто конструират система от помпи, датчици и тръби, които се свързват с артериите на свинете . Те също по този начин създали формула с 13 медикаменти, които могат да се смесват с кръв и по-късно да се изпомпват в сърдечно-съдовата система на животните. Изследването се основава на предходна работа в Йейл, която показва, че някои увреждания на мозъчните кафези могат да бъдат обратими след спиране на кръвния поток. Йейл е подал патент за новата технология, само че прави своите способи и протоколи свободно налични за академична или нестопански цели, се споделя в изследването.

За да оценят какъв брой добре работи новата система, наречена ОрганЕкс (OrganEx), откривателите са предизвикали сърдечни удари при свине, които са били анестезирани. Прасетата бяха мъртви в продължение на един час и откривателите охладили телата им и употребявали невронни инхибитори, с цел да подсигуряват, че животните няма да дойдат в схващане по време на идващите опити.

След това откривателите ползват системата OrganEx, която съпоставят с ECMO - животоподдържаща технология, употребена в лечебните заведения през днешния ден, при която машина окислява кръвта и я циркулира в тялото.
OrganEx възвръща кръвообращението и подтиква възобновяване на повредените кафези. Например, учените са видели сърдечните кафези да се свиват и електрическата интензивност да се възвръща. Други органи, в това число бъбреците, също демонстрират усъвършенствания, се споделя в изследването.

“Предположението, че загубата на О2 в мозъка или органите в границите на секунди до минути значи, че тези органи са окончателно повредени, не е правилно “, споделя Нита Фарахани, невроетик и професор по право в университета Дюк, която не е взела участие в изследването.

Дефиницията за гибел е променлива, която се променя с създаването на нови животоподдържащи технологии като вентилатори или ECMO. Етиците преглеждат OrganEx като “ECMO на стероиди “ и нещо, което може да промени дефиницията за това какво значи клинична гибел.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР