Органите на двама души, изпаднали в мозъчна смърт, дадоха шанс

...
Органите на двама души, изпаднали в мозъчна смърт, дадоха шанс
Коментари Харесай

В смъртта си двама души спасиха пет живота

Органите на двама души, изпаднали в мозъчна гибел, дадоха късмет за живот на петима тежко заболели пациенти. Медицински екипи от шест лечебни заведения проведоха и координираха животоспасяващите трансплантации. Едната донорска обстановка е зародила на 10 април, откакто околните на 30-годишен мъж от Търговище са взели сложното решение да дарят органите му.

Той е бил в мозъчна гибел, в резултат на черепно-мозъчна контузия. В УМБАЛ “Света Екатерина” е трансплантирано сърцето му, а в УБ “Лозенец” – черният дроб и бъбреците. Органите са присадени на четирима разнообразни реципиенти.

В превозването на донора до София присъединяване са взели и медиците от УМБАЛ “Света Марина” във Варна, ЦСМП – Варна и Военновъздушните сили. Втората донорска обстановка е от 12 април. 57-годишна жена от София е изпаднала в мозъчна гибел в резултат на инсулт в “Аджъбадем Токуда”. Във ВМА е осъществена трансплантация на черния й дроб. Операцията там е шеста такава от началото на годината и 60-а за последните 10 година

Ръководствата на лечебните заведения изричат съболезнования на околните на умрелите и признателност за решението им да дадат късмет за живот с решението си. Броят на трансплантациите у нас се усилва, само че към момента листата с чакащи пациенти е голяма – 1184 към 11 април, 2018 година От тях най-вече се нуждаят от бъбрек – 1008 души, от черен дроб – 44 и сърце – 39.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР