Органите на държавна власт в цял свят все по-често използват

...
Органите на държавна власт в цял свят все по-често използват
Коментари Харесай

Freedom House: Властта все по-често използва технологиите за манипулиране

Органите на държавна власт в целия свят все по-често употребяват технологиите като инструмент за дигитален авторитаризъм, като си служат със обществените мрежи за манипулиране на изборите и да управляват жителите си.
Това се споделя в отчет на Freedom House, представен в детайли от БГНЕС. В него се разкрива рецесия в известните онлайн платформи и увеличение на ролята на обществените мрежи като средства за манипулиране на електората и всеобщия мониторинг.

Според последните данни на годишния рейтинг за независимост на интернет „ Freedom on the Net 2019”, свободата в международната мрежа се утежнява за девета поредна година.

В допълнение към казуса за непознатата интервенция породи нова опасност за демокрацията, провокирана от опитите на популистки водачи и тяхната войска от последователи да оказват въздействие върху вътрешната политика на своите страни.

Вътрешната интервенция в изборите е влошило положението на онлайн пространството в 26 от 30 изследвани страни, в които през последната година са се провели избори.

Разпространяването на дезинформация е най-често прилаганата тактичност. В обезверените си опити да се задържат на власт, държавните институции в няколко страни блокираха уеб сайтове или стопираха достъпа на жителите до интернет.

„ Много държавни управления започнаха да правят оценка, че пропагандата в обществените мрежи работи по-добре от цензурата”, счита Майк Абрамовиц – президент на Freedom House.

За да завоюват гласовете на гласоподавателите, властническите водачи и популисти в целия свят употребяват както човешката природа, по този начин и компютърните логаритми, като пренебрегват изцяло разпоредбите, основани за обезпечаване на почтени и обективни избори.

В доста демократични страни властта следи държанието на жителите в интернет, с цел да долови вероятни закани, а в някои случаи и с цел да задуши опозицията.

Freedom House разпознава усъвършенствани стратегии за наблюдаване в обществените мрежи в най-малко 40 от 65 от оценените страни.

Ако преди време единствено най-мощните разследващи централи са употребили огромна по размер база данни за потребностите на шпионажа, в този момент те (данните) са станали налични в целия свят.

Постиженията в региона на изкуствения разсъдък способстват бързото развиване на нерегулирания пазар на стратегии за следене на хора посредством обществените мрежи. Данни за такива нарушавания има даже в страни със съществено обезпечени съществени свободи.

Разпространението на системи за следене е довело до понижаване на опцията свободно да изразите своето мнение и да проявявате гражданска интензивност онлайн.

От 65 изследвани страни, в 47 са закрепени случаи на арести поради мнения в мрежата по политически, публични или религиозни въпроси.

„ Freedom on the Net 2019” изследва свободата в интернет в 65 страни, които съставляват 86 % от потребителите на интернет в света.

В отчета са регистрирани събития, случили се през интервала юни 2018 – май 2019 година

Свобода в мрежата, главните заключения:
Рейтингът за независимост на интернет е влошен за девета поредна година. Най-голям спад в свободата в интернет-пространството е регистриран в Судан и Казахстан, следвани от Бразилия, Бангладеш и Зимбабве. Подобрения са маркирани в 16 страни, като максимален % е в Етиопия.

Ситуацията със свободата в интернет в Съединени американски щати се е влошила. Правоохранителните органи и миграционните служби на Съединени американски щати все по-често следят жителите в обществените мрежи и вършат голословни инспекции на електронните устройства на туристите. Този развой протича в условия на съвсем цялостна липса на надзор и бистрота.
Китай е най-големият извършител на свободата в интернет за четвърта поредна година. Цензурата в страната е достигнала невиждани мащаби. Държавните органи са нараснали осведомителния надзор в навечерието на 30-годишнината от митингите на площад Тянанмън, както и по отношение на непрекъснатите антиправителствени митинги в Хонконг.

Цифровите платформи станаха нови бойни полета в борбата за народна власт. През последната година в най-малко 24 страни държавните органи и проправителствените деятели са употребявали онлайн агитация и дезинформация по време на избори. Така те са ги трансформирали в най-разпространената тактичност за интервенция в изборите посредством цифровото пространство. Най-често в съдействие с близки до ръководещите медии и предприемачи полуавтономните онлайн-общества са въвели в главния политически дискурс теорията на заговора, подстрекателските изказвания и въвеждащите в илюзия мемове.

Държавите употребяват бази данни, с цел да следят жителите през обществените мрежи. В минимум 40 от 65 страни органите на властта са внедрили модерни стратегии за наблюдаване на обществените мрежи. Тези комплицирани системи за всеобщо наблюдаване могат да разпознаят бърза връзките сред потребителите, да поясняват техните постове и да дефинират предишното, актуалното или бъдещо местонахождение. Тези машинни логаритми намират връзки, които може да са невидими за индивида и да разпознават нови връзки за бъдещо изследване.

Свободата на самоизразяване е под опасност. В рекордните 47 от 65 страни са регистрирани случаи на арест поради изказвания в мрежата по политически, публични или религиозни проблеми. Хората са подлагани на физическо принуждение поради тяхната онлайн-активност в минимум 31 страни.

Пълното блокиране се е трансформирало в публикуван политически инструмент на властта. Социалните мрежи и информационните приложения са били блокирани в минимум 20 страни, а в 17 е била прекратена работата на телекомуникационните мрежи. Често това се е случвало в навечерието на избори или по време на митинги и вълнения.

Все повече страни притеглят ботове и подправени сметки за манипулиране на публичното мнение в обществените мрежи. В 38 от 65 страни политическите водачи са наемали хора за скрито образуване на мнение онлайн и гонене на съперници – още един рекордно висок индикатор.

В умозаключение отчетът установи, че няма повече време за губене. Възникващите технологии като напреднала биометрия, изкуствен интелект и мобилни мрежи от пето потомство ще дават нови благоприятни условия за човешкото развиване, само че безспорно ще показват и нов набор от провокации пред правата на индивида. Необходима е мощна отбрана на демократичните свободи, с цел да се подсигурява, че интернет не се трансформира в троянски кон за робия и подтисничество. Бъдещето на неприкосновеността на персоналния живот, свободното изложение и демократичното ръководство зависи от решенията, които вземаме през днешния ден.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР