Органът на ООН за ядрен надзор ще инспектира завзетата от

...
Органът на ООН за ядрен надзор ще инспектира завзетата от
Коментари Харесай

Тази седмица екип на МААЕ трябва да инспектира обстрелваната Запорожката АЕЦ

Органът на Организация на обединените нации за нуклеарен контрол ще инспектира завзетата от Русия АЕЦ " Запорожие " в Украйна тази седмица, заяви " Ройтерс "

Съобщението в Twitter идва след месеци на договаряния, в които Международната организация за атомна сила искаше да получи достъп до оборудването, в което украинският личен състав работи под командването на съветските сили - обстановка, която съгласно МААЕ заплашва сигурността на най-голямата нуклеарна централа в Европа.

Мисията, ръководена от шефа на МААЕ Рафаел Гроси, ще оцени всички вреди от скорошния обстрел покрай Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), за който Русия и Украйна се упрекват взаимно.

" Трябва да защитим сигурността и сигурността на най-голямото нуклеарно оборудване в Украйна и Европа ", сподели Гроси в Туитър със своя фотография с 13 други членове на личния състав от ВИП терминала на летището във Виена. " Горд съм да управлявам тази задача, която ще бъде в #ZNPP по-късно тази седмица ", добави той.

Нито той, нито организацията прецизираха по кое време тъкмо ще дойдат в централата.

Министерството на енергетиката на Украйна съобщи, че няма да разяснява пътуването на задачата на МААЕ " от съображения за сигурност ".

Организация на обединените нации и Украйна приканиха за евакуиране на военно съоръжение и личен състав от централата, с цел да се подсигурява, че тя не е цел в спора.

МААЕ написа в Туитър настрана, че задачата ще направи оценка на физическите вреди, ще оцени изискванията, в които личният състав работи в централата, и ще " дефинира функционалността на системите за сигурност и сигурност ". Екипът също по този начин ще предложи " осъществяване на незабавни защитни действия ", под което се допуска ориста на хранилищата за отработено нуклеарно гориво.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР