Органът на Евросъюза за съдебно сътрудничество Евроюст пусна в четвъртък

...
Органът на Евросъюза за съдебно сътрудничество Евроюст пусна в четвъртък
Коментари Харесай

Европейският съюз стартира съдебната база данни за борба с тероризма

Органът на Евросъюза за правосъдно съдействие Евроюст пусна в четвъртък споделена база данни за битка с тероризма, за която чиновниците обявиха, че ще бъдат " решаващи " за правосъдните дейности против обвинените в тероризма и проведена престъпност.


Регистърът за битка с тероризма, настоящ от този месец, ще даде на следователите и прокурорите обзор на наказателното произвеждане, формирано против обвинени в други страни от Европейски Съюз и в още няколко партньорски страни, заяви шефът на Евроюст Ладислав Хамран.

" Сега, когато терористите работят от ден на ден и повече в трансгранични мрежи, Европейски Съюз би трябвало да направи същото ", сподели той.

Европейският съюз заложи основите на съдействието за правосъдни данни още през 2005 година, само че планът прекъсна, защото някои национални правоприлагащи органи в държавите-членки ревностно пазеха информация.

Това се промени през 2015 година, когато джихадистите проведоха набези в Париж, убивайки 130 души в концертна зала, край националния стадион и в няколко кафенета, съобщи Фредерик Бааб, някогашен френски член на Евроюст, който оказа помощ за стартирането въз основата данни.

Заподозрените, свързани с тези набези – отговорност за тях пое групировката „ Ислямска страна “ - бяха търсени в други страни на Европейски Съюз и на други места, наблягайки " многонационалното измерение " на сходни дейности, съобщи Бааб.

" Трябва да имате цялостен обзор ", с цел да вървите по следите на сходни обвинени “, сподели той. " Ако нямате този обзор, вие сте кьорав човек. "

Полезността въз основата данни беше в допълнение подчертана от джихадистки офанзиви в Германия през 2016 година и Испания през 2017 година, което накара Белгия, Франция, Германия и Испания да употребяват въздействието си за основаването ѝ предходната година.

Съхранените данни се актуализират постоянно посредством опростена система. Въпреки това те са лимитирани до строгия най-малко, нужен за кръстосана отпратка на информация в разнообразни страни от Европейски Съюз, сподели Хамран.

От Евроюст обявиха, че базата данни ще събира освен информация за обвинени джихадисти, само че и за лица, свързани с извънредно десни и извънредно леви групи в Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР