Орган на ООН реши да изключи Иран от Комисията на

...
Орган на ООН реши да изключи Иран от Комисията на
Коментари Харесай

Изключиха Иран от Комисията за статута на жените заради репресиите над протестите


Орган на Организация на обединените нации реши да изключи Иран от Комисията на Организация на обединените нации за статута на дамите (CSW), поради жестоките репресии над митингите, избухнали там в последните месеци след гибелта на млада жена, съобщи ДПА.

При гласоподаване в Икономическия и обществен съвет на Организация на обединените нации в Ню Йорк през вчерашния ден 29 от общо 54-те страни членки поддържаха резолюция, препоръчана от Съединени американски щати. Русия, Китай и други страни гласоподаваха " срещу ".

Комисията, състояща се от 45 членове, избирани с мандат от няколко години, работи за реализиране на тъждество сред половете и за усилване на ролята на дамите и девойките в обществото.

Вчера Икономическият и обществен съвет изрази надълбоко безпокойствие от дейностите на Иран " от септември насам, които непрекъснато подкопават и от ден на ден потискат човешките права на дамите и девойките, в това число правото на независимост на изложение и мнение, постоянно прибягвайки до несъразмерна мощ ".

От средата на септември в Иран има митинги против политическия хайлайф и режима в страната. Повод за антиправителствените митинги беше гибелта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини на 16 септември. Тя умря в полицейския арест броени дни откакто беше арестувана за нарушение на строгите ислямски правила за облеклото, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР