Орбиталната обсерватория TESS (англ. Transiting Exoplanet Survey Satellite) за търсене

...
Орбиталната обсерватория TESS (англ. Transiting Exoplanet Survey Satellite) за търсене
Коментари Харесай

НАСА пуска ловец на екзопланети

Орбиталната обсерватория TESS (англ. Transiting Exoplanet Survey Satellite) за търсене на екзопланети и проучване на атмосферата им ще бъде изстреляна на 16 април. Апаратът ще даде опция на учените да намират подобаващи за извънземен живот планети с твърда повърхнина, намиращи се в обитаемата зона на своите звезди, оповестява Science Alert.
Според информацията на изданието галактическият телескоп на НАСА ще следи 200 хиляди ярки звезди, които се намират на релативно близко разстояние от Слънцето, съобщи БГНЕС. С негова помощ учените възнамеряват да наблюдават астрономическите прекосявания - събитие, при което небесно тяло закрива звездата, към която се върти. Този способ дава опция са се дефинират размерите на планетата, плътността на атмосферата и нейният състав.
Огледалото на TESS e с диаметър 6,5 метра и събира доста повече светлина, в сравнение с може да улавя предходната горделивост на НАСА - галактическият телескоп " Хъбъл " (Hubble Space Telescope).
Въпреки че наземните системи са способни да изследват огромна част от звездното небе, атмосферата на Земята мощно утежнява качеството на получаваните от тях данни. Те могат да фиксират спад в яркостта, чак когато той доближи един %, до момента в който скалистите планети понижават блясъка на звездата си сега на прекосяване пред нея с част от %.
По този метод TESS ще се окаже способна да открива екзопланети, задоволително отдалечени от своята звезда, с цел да може на тях да има течна вода и надлежно - опцията от съществуването на живи организми.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР