Орбиталната обсерватория Хъбъл“ е получила нови детайлни снимки на Марс

...
Орбиталната обсерватория Хъбъл“ е получила нови детайлни снимки на Марс
Коментари Харесай

Марс – особено красив и само на една „крачка“


Орбиталната обсерватория „ Хъбъл “ е получила нови детайлни фотоси на Марс сега, когато Червената планета е почнала своя месечен цикъл на доближаване със Земята, оповестява уеб сайтът на галактическия телескоп.

От средата на май доникъде на юни Марс и Земята ще бъдат ситуирани извънредно близо една до друга – в този момент Червената планета се намира единствено на 76 милиона километра от нас, а на 30 май ще се сближи на 75 милиона километра до Земята.

Това доближаване разрешава на астрономите да получат нови, по-качествени фотоси на Марс, на които се виждат нови елементи от неговия релеф и облачната му завивка.

Научният екип на „ Хъбъл “ се е възползвал от тази опция за приемане на фотоси на Марс, употребявайки широкоъгълната камера WFC3. На тези фотоси, направени в края на предходната седмица, може да се види „ пълноцветен “ Марс с всички елементи от неговия релеф –гигантските каньони, угасналите вулкани, фамозните канали и други огромни структури.

По-конкретно на тази фотография може да се види долината Сирт, представляваща великански щитовиден вулкан с дължина няколкостотин километра, Арабската низина, където неотдавна, а също и великански 1770-километров кратер, равнината Елада, зародила вследствие на рухване на метеорит преди 3,5 милиарда години.

Освен планини, кратери и други форми на релефа на тази фотография може да се прегледат и марсиански облаци, които в този момент се учат от сондата MAVEN, както и да се откри точката на кацане на сондата „ Викинг “, марсохода Opportunity и спускаемия модул Mars Pathfinder.

Следващата „ фотосесия “ на Марс ще бъде извършена в неделя, на 22 май, когато Земята ще застане на пътя сред Червената планета и Слънцето. В този ден, както означават астрономите, Марс ще бъде изключително хубав, защото ще можем да го забележим напълно осветлен.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР