Орбиталната обсерватория Чандра получи уникални снимки на звезда, приближила се

...
Орбиталната обсерватория Чандра получи уникални снимки на звезда, приближила се
Коментари Харесай

Откриха звезда, пленена от черна дупка

Орбиталната обсерватория " Чандра " получи неповторими фотоси на звезда, доближила се до свръхмасивна черна дупка в една от галактиките на съзвездието Скулптор, само че избегнала разрушението, откакто е била пленена от притеглянето на големия обект, съобщи ТАСС.
Агенцията цитира известие, оповестено на формалния уебсайт на обсерватория " Чандра ". " От записаните от нас рентгенови данни става видно, че бялото джудже е съумяло да оцелее при срещата си с черната дупка, само че не е могло да се избави от нейното притегляне ", съобщи създателят на изследването Андрю Кинг.
Той е астрофизик от английския университет в Лестър. Кинг посочи, че бялото джудже се движи към сингулярността на свръхмасивната черна дупка по елиптична крива, като прави една цялостна обиколка за към 9 часа.
Кинг се натъкнал на извънредно невероятен образец, по какъв начин поглъщането на звезда от черна дупка може да премине не съгласно открития сюжети, като употребявал рентгеновите предавания, регистрирани от апаратурата на " Чандра " в галактиката GSN 069.
Тя е ситуирана на 250 милиона светлинни години от Земята в съзвездието Скулптор и съставлява вселена джудже. Черната дупка в центъра й има относително скромна маса, превишаваща тази на нашето Слънце 10 000 пъти, написа БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР