Орбан обвинява ЕС, че удължава войната в Украйна Унгарският премиер

...
Орбан обвинява ЕС, че удължава войната в Украйна Унгарският премиер
Коментари Харесай

Орбан обвинява ЕС, че удължава войната в Украйна 

Орбан упреква Европейски Съюз, че удължава войната в Украйна

Унгарският министър председател Виктор Орбан сподели в събота, че Европейският съюз (ЕС) е частично отговорен за удължаването на войната на Русия в Украйна, заяви АП.

По време на годишното си послание към нацията в Будапеща, Орбан сподели, че Европейски Съюз е разпалил пламъците на войната, като е глобил Русия и е снабдявал Украйна с пари и оръжия, вместо да се стреми да договаря за мир с Москва.

" Когато Русия стартира своята офанзива, Западът не изолира спора, а го издигна до общоевропейско равнище, сподели Орбан. Войната в Украйна не е спор сред армиите на положителното и злото, а сред две славянски страни, които водят война една против друга. Това е тяхната война, не нашата.

Под мотото " Мир и сигурност " съвсем едночасовото послание на Орбан се концентрира значително върху спора в Украйна, който наближава своята годишнина - 24 февруари.

Припомняме, че десният водач неведнъж е призовавал за неотложно преустановяване на огъня и осъждал своите западни съдружници за оказването на помощ на Киев.

Унгария, сподели той в събота, е част от западния свят, член на НАТО и Европейския съюз, където, с изключение на нас, всички поддържат войната или най-малко работят по този начин.

През последните месеци Орбан се разгласи изрично против няколко кръга наказания на Европейски Съюз против Москва с твътдението, че са навредили повече на европейските стопански системи, в сравнение с Русия. В последна сметка обаче постоянно е дал своя вот за тях.

Няма да позволим проектът за включване на нуклеарната сила в глобите да бъде прибавен, безапелационен е Орбан

Скъсвайки с множеството от своите западни съдружници, Унгария отхвърли да даде военна помощ на Украйна или да позволи прехвърлянето й през нейните граници и задържа някои старания на Европейски Съюз да даде пакети финансова помощ на Киев.

В събота той сподели, че до момента в който Унгария е предоставила филантропична помощ на Украйна и е приела бежанци, избягали от войната, такава помощ " не значи преустановяване на връзките ни с Русия, тъй като това би било в несъгласие с нашите национални ползи. Ние поддържаме нашите стопански връзки с Русия и в действителност предлагаме на целия западен свят да направи същото, тъй като без връзки няма да има преустановяване на огъня, нито мирни договаряния ", сподели той.

През последното десетилетие държавното управление на Орбан следва все по-тесни стопански и дипломатически връзки с Русия и подписа огромни съглашения за закупуване на съветски газ, петрол и нуклеарно гориво. Унгария заплаши да наложи несъгласие на всевъзможни наказания на Европейски Съюз, които биха засегнали достъпа й до съветска сила.

Обръщението в събота пристигна в миг, когато Орбан е изправен пред голям брой политически и стопански спънки - 10 месеца откакто той и неговата партия завоюваха четвърти следващ мандат на власт.

Икономиката на Унгария се забави до техническа криза през четвъртото тримесечие на 2022 година, до момента в който нейната валута форинт е изгубила 7, 5% по отношение на еврото и 15% по отношение на $ през последната година. Инфлацията в Унгария е измежду най-високите в Европейски Съюз с над 25%, което е повече от двойно повече от междинното за блока от малко над 10 %.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР