Орбан и Радев са се съгласили, че Европа не е

...
Орбан и Радев са се съгласили, че Европа не е
Коментари Харесай

Развръзката На Историческата Среща Между Виктор Орбан И Румен Радев!

Орбан и Радев са се съгласили, че Европа не е съумяла да направи изчерпателен прогрес в разрешаването на миграционната рецесия през последните години.

Двамата водачи са на едно мнение и по въпроса, че Европейски Съюз няма спешен проект при положение на неочакван миграционен напън над Стария континент и това прави обстановката за България " извънредно сложна ".

Орбан е уверил Радев, че унгарското държавно управление продължава да вижда България като съдружник в казуса с миграцията и е готово да помогне на София по всевъзможен вероятен метод. Радев на собствен ред похвалил икономическите достижения на Унгария и показал, че фамилните дотации в страната са високо ценени у нас.

Румен Радев организира и среща на 4 очи с президента на Унгария Янош Адер.

Много е значимо двете страни да оказват помощ новият Европейски парламент да има високи упоритости, съобщи българският държавен глава на конференция в отговор на журналистически въпрос.

Радев означи, че тези упоритости са заложени и в Римската декларация от 2017 година, както и в стратегическите документи на Европейски Съюз. Това значи Европа да играе мощна роля на международната сцена, само че, с цел да се случи това, трябват единни и ефикасни европейски институции, и най-много механизми, които да разрешават бързи и ефикасни решения, уточни българският държавен глава.

Той означи, че това значи да се съблюдават главните правила, върху които се гради Европейски Съюз - единството и солидарността. Трябва да спомагаме, при тази увеличена фрагментираност на Екологичен потенциал, по-бързо да преодолеем разликите си, да формираме ефикасни институции, да работим за обществено и икономическо доближаване сред Севера и Юга, Изтока и Запада, разяснява Радев и акцентира, че основа за това е и развиването на инфраструктурата в Източна Европа. По разнообразни планове, с цел да се изравни тази инфраструктура с инфраструктурата в западните страни, трябват към 500 милиарда евро и ние би трябвало да настояваме това да се случи - в противоположен случай постоянно ще има разделяне, уточни президентът.

Радев означи, че е значимо тази уязвимост, която имаме сега - от една огромна фрагментация, да я превърнем в преимущество. Защото в този фрагментиран Екологичен потенциал се усили представителността на по-широки публични групи, добави той и изрази вяра,че това ще увеличи доверието, тъй като тези хора няма да се усещат нечути и отхвърлени, както преди.

За да върнем доверието и да има вероятност Европа, би трябвало да работим по този начин, че хората в този парламент да надмогнат своето мислене като географски граници сред страните, да излязат от тези рамки и да мислят за европейските жители като цяла общественост, уточни президентът. Затова би трябвало по-голямо внимание и ние ще настояваме за кохезия и за всички начинания и стратегии, които водят към социално-икономическо доближаване, добави той.

Имаме съвпадащи или сходни позиции във връзка с проблемите на Европейски Съюз и неговото бъдеще, уточни Радев и означи сходните позиции, че оправянето с мигрантската рецесия има няколко съществени посоки - сигурна защита на границите, ефикасна политика на връщане и доста по-интензивна работа и помощ със страните на генезис.

Българският президент означи още, че структурата на енергийната система и на Унгария, и на България е доста сходна и двете страни имат блян към сигурност на енергийните си системи, сигурност на доставките и диверсификация.

Румен Радев акцентира околните връзки сред Унгария и България - освен като сътрудници и съдружници от Европейски Съюз и НАТО, само че и поради здравите дългогодишни културни връзки.

Той напомни, че първият български културен институт зад граница е открит точно тук, в Будапеща, още през 1936 година и това е и първият задграничен културен институт в Унгария.

Стокообменът сред двете страни продължава да пораства и към този момент надвиши милиард и 600 милиона евро, а вложенията на Унгария в България наближават два милиарда евро, означи българският президент. Той добави също, че и двете страни са част от самодейността за газова междусистемна съгласуваност сред Централна и Югоизточна Европа.

Радев благодари на унгарския президент за поддръжката за нашата българска общественост тук и добави, че в огромна степен унгарските вложения се държат и на интензивността на тази общественост.

Унгарският президент Янош Адер също означи значимостта на развиването на инфраструктурата през идващите години. Смятаме за значимо от позиция на бъдещето, че развиването на инфраструктурата би трябвало да бъде приоритет за Европейски Съюз, без значение дали става въпрос за енергетиката или за превоза, разяснява още той и акцентира, че подобряването на конкурентоспособността на Европейски Съюз е взаимен интерес на целия съюз.

Смятаме, че би трябвало да се резервира междуинституционалният баланс в Европа, а през идващите години би трябвало да се съблюдават общите контракти, подписани от всички нас, съобщи още Янош Адер. Ако считаме, че са съществени четирите свободи - свободното придвижване на стоките, на работната мощ, на услугите и капитала, тогава не може с административни средства български или маджарски бизнесмени да бъдат отделени или изгонени от европейския пазар, уточни унгарският президент. Той означи като съответен образец, че, в случай че вземаме насериозно четирите съществени договорни правилото, не може да има негативни ограничения за българските или унгарските превозвачи.

И за унгарците, и за българите, и за целия Европейски Съюз ще е по-добре, в случай че се концентрираме върху същинските проблеми, вместо мнимите, разяснява унгарският президент. По думите му не можем да консервираме неподходящите неща от предишното за идващите години.

Двамата са разискали и евроинтеграцията на Западните Балкани, като унгарският президент още веднъж удостовери позицията за поддръжка на интеграцията на тези страни.

Янош Адер означи още, че в Унгария живее българска общественост, която е потребна на унгарското общество. " Българските градинари " - това е синоним на усърдие в Унгария, уточни той.

Адер сподели, че годишно 100-150 хиляди маджарски туристи посещават България и се радват на гостоприемството на българите и добави, че освен ползата на туристите към България е огромен, само че и ползата на унгарските предприятия също. Той означи, че за предходната година Унгария е втори по величина вложител в България.

Българският президент Румен Радев дойде през вчерашния ден на двудневно публично посещаване в Унгария. Днес той и брачната половинка му бяха посрещнати със специфична гала от Янош Адер и брачната половинка му Анита Херцег на площад " Свети Георги " пред двореца " Шандор ". Преди това Румен Радев имаше среща с унгарския министър председател Виктор Орбан. В програмата на президента през днешния ден, преди да отпътува за България, е и диалог с ръководителя на Народното събрание Ласло Кьовер.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР