Орбан е известен противник на опитите достъпът до евросредства да

...
Орбан е известен противник на опитите достъпът до евросредства да
Коментари Харесай

Унгария е приела глоба от Европейската комисия пред разследване за еврофондовете

Орбан е прочут съперник на опитите достъпът до евросредства да се обвърже със съблюдаване върховенството на закона в страната, която ги пролучава.

Унгария е приела да заплати санкция от повече от 500 милиарда форинта (около 1.5 милиарда евро), вместо да прави изцяло следствие за неприятно ръководство на средствата, получавани от Европейски Съюз. Тази процедура не е необикновена, в случай че разноските за следствие са огромни и то лишава доста време, през което няма естествен достъп до евросредства. Но в този случай глобата се равнява на към 2 % от брутния вътрешен артикул на страната, в случай че се изплати за една година.

Reuters откри информацията в документ с писмени отговори, квалифициран от екипа на Йоханес Хан - еврокомисаря за европейската политика за съседство и разширение. Текстът е връчен на съвещанието в понеделник на комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент в понеделник и оповестен след края на съвещанието.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В отговор на един от въпросите е обяснено, че сумата - въпреки и огромна за такава стопанска система - съставлява 10% единствено от размера на всички към този момент подписани контракти, в които са засечени нередности от новата система за определяне на неефективно ръководство и надзор.

Тази процедура не е непозната и е била прилагана и към България - през 2014 година европейските инспектори са изпратили претенции за налагане на така наречен финансова промяна от 248 млн. евро, поради груби нарушавания при разпределение на парите от еврофондовете за селските региони и земеделие. Земеделския министър Десислава Танева изясни тогава, че са наранени публичните поръчки по Програмата за развиване на селските региони (в предходния бюджетен интервал 2007-2013 г.), както и директните заплащания на аграрни производители. Част от договорите са сключвани по времето на Мирослав Найденов, аграрни министър в първото държавно управление на ГЕРБ.

България е имала сходни проблеми още от времето на Тройната коалиция през предишното десетилетие. През предходната година Хърватия и немската провинция Саксония-Анхалт са измежду приелите такава " промяна ".

В случая с Унгария е бил осъществен така наречен водоравен одит на публични поръчки, " в който са открити съществени дефекти във действието на системите за ръководство и надзор на процедурите ". От унгарските управляващи е било поискано да създадат едно от двете неща:

- разбор на всички контракти по всички оперативни стратегии и определяне дали са налице същите нередности, открити от инспекторите на Европейската комисия, след което да приложат нужните финансови корекции по отношение на договорите, наранени от нередности

- използване на 10% финансова промяна върху всички контракти, подписани при незадоволителни надзор и ръководство.

" След другите наказателни ограничения и прекъсване на заплащания от Генерална дирекция " Регионална и селищна политика " (DG REGIO) към Европейската комисия на забележителен брой маджарски стратегии управляващите на страната избраха използването на 10% финансова промяна ", дава отговор екипът на еврокомисар Йоханес Хан.

Имало и други финансови корекции в Унгария като връщане на 23% от средствата по рамковото съглашение за водния бранш и на 10% в оперативната стратегия за териториално и селищно развиване (размерът ѝ е над 16% от всички структурни фондове, отпуснати от Европейски Съюз за страната).

Депутатите от комисията за надзор над бюджета питат настрана и дали сходни санкции с закрепен размер са съответна глоба при злоупотреби с публични поръчки.

Комисията дава отговор, че в такива случаи " е невероятно да се дефинира тъкмо размерът на финансовите последствия заради естеството на нередностите ", както и че такива нередности имат резултат надалеч преди да се стигне до доказване в съда на нарушавания и закононарушения. " Това влияе върху конкуренцията и може да накара някои компании да не вземат участие в процедурата. Така индиректно може да има отражение върху равнището на цените и качеството, препоръчани от претендентите. Финансовите последствия от сходно възпиране не могат да бъдат точно открити, тъй като няма по какъв начин да знаем какви цени биха предложили сходни претенденти, в случай че бяха взели участие. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР