ората се оплакват, че има разминаваме между данните от топлинните

...
ората се оплакват, че има разминаваме между данните от топлинните
Коментари Харесай

Омбудсманът: Подвеждаща информация във фактурите на "Топлофикация"

ората се оплакват, че има разминаваме сред данните от топлинните счетоводители с изравнителните сметки от "Топлофикация ". Дребнаво може да наподобява, само че когато на първа страница във фактурата не може да се разбере наличието и има една сума от 1353 лева да вземем за пример със период на заплащане 14 септември, естествено, че ще се притесните. Трябва да отворите 2-рата страница, с цел да разберете каква е окончателната сума, която се дължи. Информацията на 1-вата страница е подвеждаща, тъй като това не е сумата, която хората дължат.

Това разяснява в предаването омбудсманът Диана Ковачева.

"Изпратих рекомендация към "Топлофикация " с гледище информацията във фактурите да бъде по този начин проведена по този начин, че тя да бъде ясна, разбираема, неподвеждаща и даже да бъде завършена графично по този начин, че да бъде ясно защо хората заплащат. Когато хората не могат да схванат какво заплащат, те не могат да защитят правата си и да оспорват тези фактури ", сподели още тя.

"Директорът на "Топлофикация " сподели, че от години постоянно е било по този начин и е заложено в общите условия фактурите да са в сходен тип. Тези условия се трансформират от КЕВР, само че би трябвало да бъде поискано от "Топлофикация ". Ние даже не доближаваме до въпроса правилни ли са тези сметки, тъй като не можем да ги разберем ", добави Ковачева.

По думите й би трябвало да има явен надзор.

"Действително имаше доста проблеми през този отоплителен интервал, само че сега хаосът стигна върха. Хората нямат пари и са обезпокоени с изискванията на пандемия. Не може да 1-ва страница не може да им се поставят такива суми. Аз върша инспекция на всяка тъжба, която е стигнала до мен. Март месец също имаше инспекция и за жалост тя сподели, че няма нищо неправилно ", добави тя.

"В четвъртък изпратих 150 тъжби към КЕВР за инспекция на хора, които се съгласиха сигналите им да бъдат тествани. Ще продължа да адресирам тъжби. Поисках инспекция и от КЕВР се съгласиха да я извършат. Имаше чуване в Комисията по енергетика и считам, че това беше вярно ", уточни Ковачева.

"Удължен е срокът за обжалване на изравнителните сметки на "Топлофикация “ и това също е вярно, тъй като доста хора ги получиха късно, а някои даже не ги получиха. Тъжно е, че се получи този безпорядък с изравнителните сметки, само че още по-тъжно е, че на процедура хората не знаят какво тъкмо заплащат. На чуването пред комисията в Народното събрание шефът на "Топлофикация " персонално пое ангажимент да се оправи с казуса с неразбираемите фактури. Аз съм на парно и моята сметка е по-висока, в сравнение с беше през миналия отоплителен сезон ", сподели още тя.

"В четвъртък се пробвах да приближа дневния ред на хората с дневния ред на Народното събрание. Цял пакет от промени би трябвало да има против колекторските компании, ограничение на пълномощия, компаниите за бързите заеми, Закона за персоналния банкрут и други, който имаше обещания преди парламентарната почивка и в този момент ние чакаме нещо да се случи “, уточни още омбудсман Ковачева.

"Има един импортиран план за промени в пълномощията на частните правосъдни реализатори. Имам съществени терзания в този план, тъй като на частните правосъдни реализатори ще бъдат предоставени пълномощия да вземат участие в доброволното осъществявания, като изпращат предложения и известия за непринудено осъществяване. Не разбирам за какво е нужна тази смяна, при изискване че и в този момент те го вършат. Те ще изпращат известия, че имате един дълг и ще ви поканят да го платите. Частните правосъдни изпълнителни имат ясно изразени насилствени функционалности, те са част от изпълнителното произвеждане и тази известност е ясна за хората. Притеснява ме това, че вземанията, които ще бъдат предявявани, няма да са минали през съд. Така човек ще се тормози. Кредиторът може и да не даде документ за вземането. Законопроектът планува, че той ще даде прегледен документ, в случай че има. Смущават ме тези въпроси, тъй като считам, че не са задоволително добре предпазени правата на длъжниците. Вносителите са "Обединени патриоти ". Съгласна съм, че следва тежка зима и вземанията ще се събират мъчно, само че по този начин няма сигурност за длъжниците ", добави тя.

Още по тематиката вижте във видеото нагоре.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР