Оранжев код за интензивни валежи, придружени с гръмотевици, е в

...
Оранжев код за интензивни валежи, придружени с гръмотевици, е в
Коментари Харесай

Небето пак ще се продъни днес над 8 области в България

Оранжев код за интензивни превалявания, съпроводени с гръмотевици, е в действие за 8 области в страната за 27 юли. Предупреждението е в действие за областите Русе, Търговище, Велико Търново, Габрово, Хасково, Стара Загора, Кърджали и Смолян.
Това сочи информация на уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките.

Очакваните количества превалявания са сред 35 и 50 л/кв. м, а в планинските региони на областите и повече. Ще има условия и за градушки.

Жълт код за интензивни превалявания, съпроводени с гръмотевици, е в действие за 7 области в страната. Очакваните сумарни количества са сред 15 и 30 л/кв. м, а в обособени региони и повече. Кодът е в действие за областите Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Разград, Сливен, Ямбол и Бургас.

През идващото денонощие през страната ще минава леден атмосферен фронт и захлаждането ще продължи. Ще бъде най-вече облачно с превалявания от дъжд, в обособени региони обилни по количество и съпроводени с гръмотевици. През идната нощ по-съществени ще са количествата в централните региони на Северна България, а денем – в Рило-Родопската област. Има условия и за градушки. Ще духа до сдържан запад-северозападен вятър.

Максималните температури ще са сред 22° и 27°.

През нощта против петък преваляванията, основно в Източна България, ще продължат. Атмосферното налягане е доста по-ниско от междинното за месец юли, вечерта ще стартира да се покачва.

По Черноморието

облачността ще е най-вече забележителна и на доста места ще превалява дъжд, след обяд ще има и гръмотевични стихии. Ще духа сдържан северозападен вятър. Максималните температури ще са 27-29°. Температурата на морската вода е 24-26°. Вълнението на морето ще е към 2 бала.

В планините

облачността ще е забележителна. Ще бъде с валежи и гръмотевични стихии. Значителни количества ще има в Рило-Родопската област и в Централна Стара планина. Ще духа мощен, краткотрайно плевел северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 17°, на 2000 метра – към 12°.

В петък

ще бъде прохладно – ще духа сдържан до мощен северозападен вятър. Ще бъде с променлива облачност, над Източна България преди обяд по-често забележителна. По Черноморието и в североизточните региони сутринта към момента ще е с превалявания.

През почивните дни

ще се откри най-вече слънчево време. В събота вятърът от северозапад ще отслабне, а в неделя ще се ориентира от изток. Температурите ще се покачват и ще са най-вече сред 31° и 36°, по Черноморието в неделя, заради източния вятър, по-ниски – до 26°-28°.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР