Оралните антидиабетни се прилагат при лечение само на диабет тип

...
Оралните антидиабетни се прилагат при лечение само на диабет тип
Коментари Харесай

Орални антидиабетни медикаменти - кои са


Оралните антидиабетни се ползват при лекуване единствено на диабет вид 2. Реализират хипогликемичен резултат посредством въздействието си върху разнообразни кафези в организма, техният избор зависи от редица индикатори.

Сулфанилурейни антидиабетни (Glibenclamide, Glipizide, Gliclazide). Те са първите внедрени и употребявани на необятно орални антидиабетни. Терапевтично се предписват при диабет вид 2 въз основа на някои индикатори – възраст над 40г., дълготрайност на заболяването над 5г., телесно тегло в границите на 110 до 160% над идеалното.

Стимулират отделянето на инсулин от панкреатичните кафези. Приемат се минути преди храненето.

Свързани публикации.. 12 потребни храни за надзор на диабета 1 Наръчник на диабетика – къси препоръки за диабета 0 Наръчник на диабетика – шофиране и диабет 0

Противопоказания. Не се предлагат по време на бременност, при бъбречни или чернодробни проблеми

Нежелани резултати . Често поражда хипогликемия, като рискът е по-голям при възрастни и полимедикирани пациенти. Наблюдавани са и кожни алергии, стомашно-чревни недоволства с гадене и повръщане, отичане на стомаха и флатуленция.

Бигванидини (Metformin). Metformin е средство на първи избор при диабет вид 2. Той е подобаващ медикамент за деца и подрастващи. Бигванидините работят по два механизма – понижават нарасналото равнище на глюкоза в черния дроб и усилват оползотворяването на глюкоза в периферията.

Антихипергликемичният им резултат трае към 24ч. Не подтикват секрецията на инсулин. Във връзка с това те не са ефикасни при заболели с цялостна липса на инсулинова продукция. Важно преимущество на бигванидините е, че не провокират хипогликемия, с изключение на при възможна приложимост на алкохол. Те не покачват телесното тегло и са желани при заболели със затлъстяване

Нежеланите резултати са стомашно-чревни, проявяващи се с коремна болежка, гадене или железен усет.

Глитазони (Pioglitazone, Rosiglitazone).Те покачват чувствителността на периферните тъкани към инсулин. Има данни, че подтикват образуването на инсулин, само че този резултат е временен. Глитазоните имат добра резултатност при начална терапия, с тях може да спре прогресията на диабета.

Хипогликемията при тях е рядко срещана.

Като нежелателен резултат се следи повишение честотата на сърдечните затруднения.2202
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР