Оралните антидиабетни се прилагат при лечение само на диабет тип

Оралните антидиабетни се прилагат при лечение само на диабет тип ...

Орални антидиабетни медикаменти - кои са.Оралните антидиабетни се прилагат при лечение само на диабет тип 2. Реализират хипогликемичен ефект чрез влиянието си върху различни клетки в организма, техният избор зависи от редица показатели.

Сулфанилурейни антидиабетни (Glibenclamide, Glipizide, Gliclazide). Те са първите внедрени и използвани на широко орални антидиабетни. Терапевтично се предписват при диабет тип 2 въз основа на някои показатели – възраст над 40г., продължителност на болестта над 5г., телесно тегло в рамките на 110 до 160% над идеалното.

Стимулират отделянето на инсулин от панкреатичните клетки. Приемат се минути преди храненето.

Свързани статии.. 12 полезни храни за контрол на диабета 1 Наръчник на диабетика – кратки съвети за диабета 0 Наръчник на диабетика – шофиране и диабет 0

Противопоказания. Не се препоръчват по време на бременност, при бъбречни или чернодробни проблеми

Нежелани ефекти. Често възниква хипогликемия, като рискът е по-голям при възрастни и полимедикирани пациенти. Наблюдавани са и кожни алергии, стомашно-чревни оплаквания с гадене и повръщане, подуване на стомаха и флатуленция.

Бигванидини (Metformin). Metformin е средство на първи избор при диабет тип 2. Той е подходящ медикамент за деца и подрастващи. Бигванидините действат по два механизма – намаляват повишеното ниво на глюкоза в черния дроб и усилват оползотворяването на глюкоза в периферията.

Антихипергликемичният им ефект трае около 24ч. Не стимулират секрецията на инсулин. Във връзка с това те не са ефективни при болни с пълна липса на инсулинова продукция. Важно предимство на бигванидините е, че не предизвикват хипогликемия, освен при евентуална употреба на алкохол. Те не повишават телесното тегло и са предпочитани при болни със затлъстяване

Нежеланите ефекти са стомашно-чревни, проявяващи се с коремна болка, гадене или метален вкус.

Глитазони (Pioglitazone, Rosiglitazone).Те повишават чувствителността на периферните тъкани към инсулин. Има данни, че стимулират образуването на инсулин, но този ефект е краткотраен. Глитазоните имат добра ефикасност при начална терапия, с тях може да спре прогресията на диабета.

Хипогликемията при тях е рядко срещана.

Като нежелан ефект се наблюдава повишаване честотата на сърдечните усложнения.2202

Източник: puls.com