Оръжията, които България ще предостави на Украйна, са предназначени за

...
Оръжията, които България ще предостави на Украйна, са предназначени за
Коментари Харесай

Българските оръжия за Украйна не са за фронта, а за обучение на войници, твърди Донев

Оръжията, които България ще даде на Украйна, са предопределени за образования на украинската войска, а не за бойни дейности. Това заяви служебният министър председател Гълъб Донев в изявление за bTV.

В петък Народното събрание дефинитивно одобри страната ни Списъкът с оръжията и боеприпасите, които България ще даде беше направен от Министерството на защитата, само че е засекретен.

От изявлението на Донев излиза наяве, че плануваните оръжия няма да бъдат употребявани от украинските въоръжени сили на фронта против Русия, а ще влязат в приложимост за образованията в границите на (EUMAM UA).
Мисията е част от метода на Европейски Съюз за оказване на поддръжка на Киев.Тя цели да способства за подобряването на военните качества на украинските въоръжени сили и да разреши на страната да отбрани своята териториална целокупност
По-рано министърът на стопанската система Никола Стоянов уточни, че и муниции на въвлечената в спор страна, само че едвам в този момент излиза наяве, че признатото от Народното събрание решение се отнася само за образованията.

Служебният министър твърди, че такова е било настояването на Украйна: " Разбира се, че е помощ. Това е помощ, която е поискана. Ние нещо, което не е поискано няма по какъв начин да дадем ".

Донев добави още, че служебното държавно управление в решило всяка една стъпка и " всички опасности са оценени и оценени ".

" България няма просто ей по този начин да си дава оръжията, с които разполага, на който и да било. Първо, ние ще подсигуряваме националната сигурност и суверенитета, както е по Конституция ", сподели той.

Междувременно украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба благодари на българския парламент за решението си да окаже военна помощ на Украйна. В профила си в Twitter той написа:

" Броят на страните, които дават помощ за сигурността на Украйна, се усили с още един значим сътрудник. Благодаря на българския парламент за историческото гласоподаване за даване на първия пакет военна помощ. Той ще дойде скоро, с цел да укрепи армията ни и да приближи успеха ни ", написа Кулеба.

The number of countries providing security assistance to Ukraine has expanded by one more important partner. I thank the Bulgarian Parliament for its historic vote to provide the first military aid package. It will arrive soon to strengthen our army and bring our victory closer.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР