Оръжия за над 3 млрд. лв. след началото на войната

...
Оръжия за над 3 млрд. лв. след началото на войната
Коментари Харесай

Оръжия за над 3 млрд. лева е доставила България за Украйна през 2022 г.

Оръжия за над 3 милиарда лева след началото на войната е осъществила България за Украйна. Износът не се води за Украйна, само че има данни, че това е крайната дестинация. Доставени са български снаряди за самоходни и буксирни оръдия, ракети и ракетни установки “Град ”, танкове Т-72 – осъвременени и изнесени от България. Термобарични ракетни снаряди и портативни установки за тях. Патрони, картечници и леко стрелково оръжие.

Това е единствено част от оръжейния експорт на България през 2022 година, като всички тези оръжия и муниции се употребяват от украинската войска против армията на  Русия , която нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 година Има и информация, че даже български самолети Су-25 са отпътували за фронта в интерес на Украйна. Данните са от авторитетния нидерлански сайт  Oryx  и отговори на въпроси от депутата от ГЕРБ  Христо Гаджев  към министъра на стопанската система в актуалното българско правителство  Богдан Богданов.

Стойността на българското оръжие и муниции, изнесени от страната от  март 2022 г . до края на годината е над  милиарда лв. .

Става дума за позволени от страната оръжейни покупко-продажби, както изисква законът, а не за държавна военна помощ за Украйна. За даването на помощ Народното събрание взе решение чак в самия завършек на 2022 година Преди това сходно решение беше блокирано от  Българската социалистическа партия  (БСП), а срещу военната помощ се обяват намерено и проруската партия  “Възраждане ” , и президентът  Румен Радев .

Официално оръжейният експорт не е за Украйна, а за страни членки на Европейски Съюз и НАТО. Любопитният миг е, че разрешенията за покупко-продажби, дадени от служебния кабинет, назначен от Радев и управлявал в този интервал, са за продукция за близо  2,27 млрд лева . Сумата е съвсем три пъти по-голяма от цената на оръжейния експорт, утвърден при постоянното държавно управление с министър председател Кирил Петков.

Износът на оръжие от България за Украйна е на стойност над 5 милиарда лева от началoто на войната, според депутата Иво Мирчев (ПП-ДБ). Въпреки това, публично подобен експорт не съществува, тъй като оръжието се изнася за страни от Европейски Съюз и НАТО, най-често това е Полша.

Приносът на България посредством оръжеен експорт е толкоз огромен, че Oryx пише: “България се трансформира в основен избавителен пояс за Украйна, действайки като оръжейна кошница в подтекста на спора с Русия. ”

Разрешеният експорт в категория 3 ML, в която попадат муниции за гладкоцевни оръжия с дребен диаметър, при кабинета на Кирил Петков е за над  341 млн. лева , а при служебния кабинет на Гълъб Донев е за над 1 милиарда и 30 млн. лева Това е категорията, в която е регистриран максимален експорт през 2022 година Според данните, дадени от министър Богданов, разрешенията за експорт са за Полша, Румъния, Словакия и Хърватска.

Следващата категория по стойност е ML4 –  1,26 милиарда лева . Тя включва бомби, гранати, реактивни снаряди, мини, ракети, дълбочинни бомби, подривни заряди и така нататък При кабинета на Донев в този интервал са дадени разрешителни за над 871 млн. лева, като дестинациите са Чехия, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Унгария.

Следващата категория е ML 6. Износът в нея е за близо  107 млн. лева , като разрешителните за покупко-продажби на стойност ‬над 88 млн. лева са от времето на служебния кабинет. В тази категория попадат всички типове бронирани и транспортни машини с военно предопределение, в това число танкове, самоходни гаубици и така нататък Разрешения за експорт са за Чехия, Румъния, Словакия, Хърватска и Унгария. Част от този експорт, достигнал Украйна са български танкове T 72M1, закупени от Чехия, съгласно данните на Oryx.

Снимки в съветски телеграм канал от вътрешността на покорен от руснаците танк, демонстрират табела, от която се схваща, че танкът е осъвременен от българската компания “Аполо инженеринг ” през 1993 година

Кадри в обществените мрежи демонстрираха и 122 милиметрови установки БМ-21 “Град ”, които чакат да бъдат натоварени на българско летище през май или юни 2022 година Според данните на Oryx те са закупени от Чехия и са доставени на Украйна.

В същия уебсайт има данни за самоходни артилерийски установки 122 мм. “Гвоздика ”, които са закупени от България от страна членка на НАТО и са доставени на Украйна.

От категорията ML1, която включва износа на пушки и комбинирани оръжия, револвери, картечници, картечни револвери и прочие с диаметър по-малък от 20 mm, износът през 2022 година е за над 88 млн. лева Разрешения за експорт на стойност над 86 млн. лева са дадени по време на служебно ръководство.

На 13 юни украинските отбранителни сили получиха 1000 нови 40-милиметрови ръчни противотанкови гранатомети ATGL-L3. Оръжията са създадени в България, само че не са дарени от България. Те са купени от фондация  “Върни се жив ”, по всяка възможност посредством медиатор. Стойността на тези оръжия е 4 млн. евро. Два месеца по-рано същата фондация доставя 1460 броя 7,62-милиметрови картечници за съвсем 7 милиона евро. И те идват от България.

Износ има за съвсем всички категории оръжия и артикули с военна приложимост без военни кораби и “високоскоростни оръжейни системи с кинетична сила ”. Изнесени са даже и ковашки преси или отливки за боеприпаси за близо 61 млн. лева

Сайтът Oryx написа още, че от България са изнесени и  14  щурмови самолета  Су-25  през април 2022 година За това няма данни в отговорите до Христо Гаджев от икономическия министър.

Служебният министър на отбраната  Димитър Стоянов  каза през януaри 2023 година, когато сходна информация се появи за първи път в медийни изявления, че “20 броя самолети Су-25 са продадени в интервала 2005 – 2012 година на четири компании “. През същия интервал част от тези бойни самолети са изнесени. “От самолетите, закупени тогава от български компании, шест броя са в България, благосъстоятелност са на българска компания, и не са продадени ”, сподели още Стоянов.

Според данните, които събира  Stockholm International Peace Research Institute  за оръжейните покупко-продажби, през 2005 година четири Су-25 са продадени от България на Грузия. Според източник на Свободна Европа самолетите, които са изнесени от България, са по-малко от 14, само че е имало такава договорка.

Източник: Свободна Европа
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР