Оръжия от камъни и метал, накити и съдове от преди

...
Оръжия от камъни и метал, накити и съдове от преди
Коментари Харесай

26 века история подреди в нова експозиция музеят в Монтана

 expoziciya_muzei_montana201804a  expoziciya_muzei_montana201804b  expoziciya_muzei_montana201804c
Оръжия от камъни и метал, украшения и съдове от преди новата епоха и от Средновековието, църковна утвар и движимости от предишния век, само че непознати за младите през днешния ден, сподели в новата си експозиция Историческият музей в Монтана.

Сградата отвори порти за гости след главен вътрешен и външен ремонт по план „ Красива България ” в края на 2016 година, а през 2017 година трите зали бяха преоборудвани с нови витрини. В тях в последователен ред са подредени предмети, датирани от кaменно-медната ера до наши дни. Сред най-интересните експонати са копие на Якимовското богатство, оръжия на тракийски воини, каменни надписи и скулптури от римската ера, ограничения и теглилки на търговци от І и VІ век, съд, открит край Чипровци и обвързван с благородническия жанр Шонборн от края на XVII и началото на XVIII век. Над артефактите е подложен и портрета на археолога Георги Алексндров – откривателя и откривателя на антична Монтана. В обособен ъгъл са подредени пособия за образование по калиграфия и учебници от възрожденско време, а в специфична зала са показани богослужебни книги, икони и дърворезби от олтари на остарели черкви в района. Централно място в сбирката заемат две икони, рисувани при започване на 19 век от известния дамаскинар поп Пунчо от село Мокреш. Сред експонатите от 20 век се открояват оръжия на участници във войните за национално обединяване, телефони с ръчки и шайби – неразбираеми за Интернет поколението и големи магнетофони с ролки – фантазии на младежите от 70-те години на предишното столетие.

Експозицията бе показана от директорката на музея Ваня Иванова и открита в наличието на доста младежи, създатели, чиновници на културни институции, общественици и публицисти.

„ Чудесно е, че предишното на Монтана, намерено и изследвано от нашите историци, получи комфортен дом, който към този момент е отворен за посетители и поданици на града. Всички и най-много младите би трябвало да идват по-често тук, с цел да се зареждат с горделивост и упоритости при типа на сътвореното от предците ни! ”, сподели кметът Златко Живков.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР