Оръжейното предприятие Арсенал в Казанлък смята да освободи 2 хиляди

Оръжейното предприятие Арсенал в Казанлък смята да освободи 2 хиляди ...

Арсенал съкращава 2 хиляди оръжейници.


Оръжейното предприятие "Арсенал" в Казанлък смята да освободи 2 хиляди души от служителите си от 29 април. Това предвижда депозирано преди ден в Агенцията по заетостта и в местното бюро по труда уведомление за актуализация на трудовия си състав.

За съкращенията съобщи генералният директор на дружеството инж. Николай Ибушев, цитиран от пресцентъра на дружеството. Освободените работници и служители ще се ползват от възможно най-благоприятните варианти за обезщетения, предвидени в законодателството, Колективният трудов договор и финансовото състояние на дружеството, допълва се в съобщението.

В момента заетите в оръжейния завод са почти 9 хиляди. Намалението им с 2 хиляди е заради  спада на поръчките в резултат от създалата се изключително трудна и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци.

Сред основните причини са понижаването на международните цени за барел нефт, което дава своето пряко негативно отражение върху традионните купувачи на продукцията на "Арсенал" и техните бюджети. Резултатът е свиване на бюджетните разходи за отбрана и рязко намаляване на поръчките и договорите, което пряко рефлектира върху фирмите от отбранителната индустрия, каквато е "Арсенал", Казанлък, посочва се в съобщението.

Втората сериозна причина е пандемията от коронавируса в световен мащаб и нуждата от сериозни разходи и инвестиции в сферата на здравеопазването. Това също сериозно измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките, заявяват от дружеството.

Източник: mediapool.bg