Оръжейното дружество Емко не е плащало за наетите складове от

...
Оръжейното дружество Емко не е плащало за наетите складове от
Коментари Харесай

Караниколов: Емко дължи пари на военното министерство за наем на складове

Оръжейното сдружение " Емко " не е плащало за наетите хранилища от Министерството на защитата, където съхранява продукцията си. Това разкри министърът на стопанската система Емил Караниколов след чуването пред депутатите от икономическата комисия по проблемите с " Емко " и " Дунарит ".
Така той отхвърли обвиняванията на " Емко ", че страната не е помогнала на частната оръжейна компания, предоставяйки ѝ хранилища за продукцията.
Припомняме, че лицензът на " Емко " беше замразен при започване на лятото поради нередности при складирането на муниции. Оттогава не е възобновен, макар че управлението на компанията твърди, че всички наставления са изпълнени. Полицията завърши с инспекцията си през вчерашния ден, а Министерство на вътрешните работи се ангажира да даде отчета със заключенията си не по-късно от 4 октомври. След това междуведомственият съвет по отбранителна промишленост ще взема решение дали да позволи на сдружението да прави комерсиална активност или не.
Днес (27 септември) в парламентарната комисия по икономическа политика в Народното събрание Караниколов показа информация за активността на " Емко " и " Дунарит ". Точката беше включена дневния ред откакто преди седмица служащи от " Емко " стачкуваха пред постройката на Народното събрание поради отнетия лиценз за търговия на сдружението. Тогава депутати от Българска социалистическа партия се срещнаха с протестиращите и желаеха чуването.
След него Караниколов разяснява пред публицисти, че предложенията за промени в законодателството, с които да може да се лишава лиценз за произвеждане в сдружения от военно-промишления комплекс, в случай че те са направили нарушавания, ще бъдат готови след приключването на случая с " Емко ".
" Емко " не си заплаща на Министерство на защитата от доста време, това правилно ли е? Как да му дадем нови площи? ", попита риторично министърът.
От неговите думи стана ясно, че на следващия ден има среща сред " Кинтекс " и " Емко ", с цел да беседват за взаимоотношенията си по-нататък. Караниколов оповести и за един телефонен диалог, а точно - изпълнителнителният шеф на ВМЗ се е обадил да беседва със притежателя на " Емко " Емилиян Гебрев , само че не е имало сделки за цена. " От ВМЗ са питали дали сдружението продава стоката или част от нея, без да конкретизираме коя ", разкри още министърът.
" Няма по какъв начин ВМЗ да купи нещо, което " Емко " не желае да му продаде ", заключи той. Караниколов допусна, че може би тези диалози ще продължат, само че все още няма нищо контрактувано. По мотив един от договорите, Караниколов оповести, че самото сдружение " Емко " с писмо от 31.08. е поискало отменяне на приемно-предавателните протоколи и на фактурите. " Това значи, че не знаем дали и те желаят да има подобен контракт ".

Пред депутатите министърът съобщи, че „ Емко “ e подалo иск в Административния съд в София да се прегледа прекъсването на лиценза им.
„ Спирането на лиценза не е акт на министъра на стопанската система, а на целия междуведомствен съвет “, уточни той и добави, че решението за прекъсване на лиценза е било единомислещо.
Министърът не съумя да отговори на въпроса за какво отчетът на Министерство на вътрешните работи, от който зависи дали лицензът на сдружението ще бъде върнат, ще се забави с над 10 дни.
Той на няколко пъти посочи, че държавната ВМЗ-Сопот ще продава продукцията си вместо " Емко " на пазарите, контрактувани и извоювани от частната компания, посредством комерсиалната компания " Кинтекс ".
" Предвид това, че не се знае по кое време ще бъде възобновен лицензът на „ Емко “, уповавам се в този момент на 6-и да бъде възобновен, " Кинтекс " пристъпи към повреждане на договорите. Но незабавно беше подписан контракт с ВМЗ-Сопот. Реално цената, която ВМЗ-Сопот даде, е с към 10% по-ниска от тази на " Емко ". Това значи, че даже при веселба от 10 седмици на доставката на стоката към третата страна, това ще бъде покрито от разликата, която е дадена като по-добра цена от ВМЗ-Сопот ", съобщи той.
Недопустимо е такова опълчване на частни и държавни компании, разяснява Румен Гечев от Българска социалистическа партия и настоя държавният интерес да бъде предпазен.
" За мен това е безусловно неприемливо - българските държавни институции да основат обстановка, в която ние да рискуваме покупко-продажби за стотици милиони, износи, единствено и единствено, с цел да осъществим нечии ползи. Българската страна от цялата тази работа може единствено да загуби, какво ще завоюва. Ще икономиса 10% от единия джоб, плюс на другия - към медиатора ", безапелационен беше социалистът пред парламентарната комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР