Oracle предложи $6 милиона годишна заплата на експерт по изкуствен

...
Oracle предложи $6 милиона годишна заплата на експерт по изкуствен
Коментари Харесай

Oracle започна войната на заплатите с предложение за $6 милиона годишно възнаграждение

Oracle предложи $6 милиона годишна заплата на специалист по изкуствен интелект и по този метод го притегли към себе си.
За тези пари специалистът отхвърли всички други оферти. За квалифицираните експерти в областта на изкуствения разсъдък в Силициевата котловина се води жестока кадрова война.
Щедро предложение
Oracle предложи огромен пакет от годишни хонорари в размер най-малко $6 милиона. Business Insider заяви, че по този метод компанията е привлякла към себе си видния експерт. Причината за тази благотворителност е същинската война за квалифицирани фрагменти в тази сфера, която последно време набира обороти. А Oracle от своя страна смята този ход за извънредно сполучлив.

Големите компании имат явни преимущества в кадровата война спрямо неголемите предприятия, които не могат да предложат на експертите сходни огромни заплати, добавя Business Insider. Компанията Oracle, с пазарна капитализация $182 милиарда разполага със обилни средства. Сафра Кац (Safra Catz) и Марк Хърд (Mark Hurd), генерални шефове на Oracle получават по $41 милиона годишно.

Според резултатите от миналата финансова година, приходът на Oracle е $39,8 милиарда при 6% годишен растеж. Но тази година чистата облага е паднала с 59% до $3,8 милиарда.
Заплатите на специалистите по изкуствен интелект
Технологичните компании в Съединени американски щати заплащат по-големи заплати спрямо другите работодатели. В този бранш годишната заплата е в региона на $150-$200 хиляди годишно. Но възнагражденията на експертите по изкуствен интелект са доста по-високи. През месец октомври 2017 година The New York Times заяви, че годишната заплата на чиновник с PhD научна степен е в границите на $300-$500 хиляди годишно, даже в случай че въпросният човек е пристигнал непосредствено от университета.

Като образец се показва лабораторията по изкуствен интелект DeepMind, закупена от Гугъл за $650 милиона през 2014 година, когато нейният щат бе към 50 души. Но финансовият доклад от 2017 година сподели, че за заплати на работещите в DeepMind са заплатени $138 милиона. Тогава щатът е повишен на към 400 души. Това значи междинна годишна заплата на експерт от към $345 000.
Причината за недостига на фрагменти
Кадровата война за специалисти по изкуствен интелект се разгоря по няколко аргументи. Първо, те са извънредно търсени освен в софтуерните компании, само че и в автомобилната промишленост, където работят върху многочислените планове за самостоятелните коли.

Второ, съгласно самостоятелната аналитична компания Element AI, експертите от висок клас в тази област са не повече от 10 000.

Технологичните колоси Фейсбук, Гугъл и някои други, още през 2013 година започнаха да наемат специалисти по изкуствен интелект. Те бяха включени в плановете за решително различаване на изображения, виртуални помощници, пречистване на наличие в интернет площадките и други. Колкото е по-голяма и мощна компанията, толкоз по-блестящ ИИ експерт или академик може да си разреши и наеме. Но в последна сметка огромните корпорации изземат фрагменти, които биха могли да станат професори. А по този метод мощно се затруднява положителното образование на новите експерти в тази област.

Така да вземем за пример, през 2015 година компанията Uber притегли и нае за себе си 40 души от програмата за проучване на изкуствения разсъдък на университета Карнеги-Мелън. През последните няколко години четири блестящи учени в тази област зарязаха професорската работа в Станфордския университет. А в университета Вашингтон, през 2017 година шест от общо 20-те крупни експерта по изкуствен интелект напълно или отчасти са работили за външни компании и са изоставили преподаването.

Някои учени търсят взаимни отстъпки. Така да вземем за пример, Люк Цетлмойър (Luke Zettlemoyer) от университета Вашингтон отхвърли да работи в ИИ лабораторията на Гугъл в Сиатъл, макар че интернет колосът му предложи тройно по-голямо заплащане от неговата заплата на учител, която тогава бе $180 000. Но вместо това той се реалокира в института „Алън“, където може да преподава и да работи.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР