Опустошителният пожар в историческата катедрала Нотр Дам в Париж обедини

...
Опустошителният пожар в историческата катедрала Нотр Дам в Париж обедини
Коментари Харесай

Die Presse: Пожарът в Нотр Дам обедини разединената нация

Опустошителният пожар в историческата катедрала " Нотр Дам " в Париж сплоти разидената френска нация. Това установи австрийският народен всекидневник Die Presse в публикация, отдадена на събитията по понеделник вечер.
„ Франция е страна, в която линията на спорове в обществото и политиката излезе на напред във времето напълно неотдавна: нацията се раздели сред ляво и дясно, сред гнева на протестиращите жилетки и съперниците на протестите, които белязаха демонстрациите им. Но в този момент, след пагубния пожар в " Нотр Дам ", мирът се завърна – или най-малко краткотрайно ", написа изданието, представено от организация " Фокус ".
Някои партии даже стопираха предизборните си акции за майското гласоподаване за Европейския парламент. Изправени пред лицето на сходна покруса, левите и десните сключила заветен съюз “, показват в редакцията на австрийския вестник.

Етиен де Монтети в материал за националния френски всекидневник Le Figaro пък разяснява, че " Нотр Дам " е неделима част от историята на Франция, само че в този момент тя се трансформира в катедрала на плачещата Богородица.
Френският стихотворец Шери Пеги възпява катедралата в своите стихове, описвайки я като млада жена, „ безпределно благородна, безпределно хуманна, безпределно радостна, безпределно тъжна ". Както в никакъв случай до момента, тези думи на поета отекнаха в сърцата на французите този понеделник.
" Нотр Дам де Пари " е неразделна част от историята на Франция. Колективната памет съхранява спомените за велики моменти, свързани с катедралата: кралски сватби, брилянтни осъществявания, коронацията на Наполеон I, химнът „ Тебе, Господи, хвалим” в чест на успеха от 1945 година. Достатъчно е да се види какъв брой туристи се стичат към катедралата и тълпата от вярващи, които я посещават всеки петък, с цел да зърнат най-голямата реликва – трънения венец на Исус Христос, който Луи IX е донесъл във Франция. Целият свят се възхищава на гениалната работа на зидари и строители; вътре, хората се молят пред величествените стъклописи, като че ли очаквайки небесната светлина.
А шедьовърът на готическата архитектура, ситуиран в сърцето на Париж, претърпява всички войни и грабежи. Никога преди той не е инкасирал вреди с подобен мащаб.
От понеделник вечер страстите преливат. Френският президент Еманюел Макрон анулира обръщението си към нацията. Каква тирада може да се изнесе пред лицето на на национална покруса. Президентът беше наясно, че погледите на всички французи са обърнати към горящата катедрала. Тази покруса припомня на септември 1914 година, когато вследствие на бомбардировките Реймската катедрала се трансформира в „ море от огън ". Но тогава имаше война.
Французите следиха пламъците на катедралата от крайбрежията на Сена и телевизионните екрани. И когато видяха по какъв начин кулата се срина, както вярващи, по този начин и невярващи, фенове на изкуството и такива, които не му обръщат внимание - всички претърпяха общ потрес: част от хубостта, величието и душата на Франция починаха в огъня. И това беше безпределно тъжно, отбелязва още френското издание.
Има обаче и хубава вест - историческият орган на готическата катедрала е оживял след пожара. Става дума за неповторимият инструмент с 8000 тръби, конструиран през 1730 година от Франсоа Тиери. Първоначално броят на тръбите е бил 4000, само че е подсилен през 1860 година от Аристид Кавайе-Кол и непокътнат до през днешния ден.


Беше доста сложен миг за всички европейци, парижани. Никой не разбираше какво се случва. Това е нещо, което е мъчно да си представим, съобщи в ефира на bTV Негово превъзходителство Ерик Льобедел, дипломат на Франция в България.
Не мисля, че (пожарът - бел. ред.) има връзка по някакъв метод със Страстната седмица. Води се следствие, което е обвързвано евентуално с реставрационните действия. Трябва да останeм с мисълта за вярата, стана ясно още от думите на посланика. Той уточни, че всички французи имат персонална история с храма. Аз постоянно вървя в кафенетата към катедралата. Тя ще бъде възобновена, уверен е Ерик Льобедел.
Междувременно даренията за възобновяване на катедралата са достигнали над 800 млн. евро. Френският дипломат благодари за съчувствието на българския народ и изразената подготвеност за поддръжка.
Снощи французите излязоха на бдение на площад " Сен Мишел " в Париж. А през днешния ден камбаните на всички френски катедрали ще звучат по едно и също време в 16:50 ч. - времето, в което избухна пожарът в " Нотр Дам ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР